Iran će obustaviti prodaju nafte još nekim zemljama EU – pored Francuske i Velike Britanije, ako EU ne obustavi „neprijateljske akcije“, saopštio je juče predsednik iranske nacionalne naftne kompanije NIOC Ahmad Galebani. Kako je javila iranska novinska agencija Mehr, Galebani je kao zemlje u koje bi Iran mogao da obustavi izvoz nafte pomenuo Nemačku, Španiju, Italiju, Grčku, Portugal, i Holandiju.


Evropska unija je januara uvela embargo na uvoz nafte iz Irana čime su pojačane sankcije protiv Teherana zbog njegovog nuklearnog programa. Teheran je u nedelju saopštio da će obustaviti izvoz nafte u Francusku i Veliku Britaniju koje su se najviše zalagale za sankcije.

Ta odluka Teherana je simboličnog značaja jer su London i Pariz praktično prekinuli uvoz iranske sirove nafte čekajući primenu embarga EU koji na snagu u potpunosti treba da stupi 1. jula. Iran je 2011. godine prodavao u EU 500.000 barela nafte dnevno, 20 odsto svog izvoza.

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) stigla je juče u Teheran gde sa zvaničnicima Irana razgovara o nuklearnom programu. Poseta IAEA Teheranu je druga za manje od mesec dana.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarao je u Jerusalimu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost američkog predsednika, a glavna tema je po svemu sudeći bila kriza u odnosima sa Iranom, iako niko od sagovornika nije želeo da navede bilo kakve detalje, javile su agencije. Kako javlja izraelski državni radio, sastanak Netanjahua i savetnika Toma Donilona trajao je dva sata i odnosio se na „pretnje u regionu“. Izraelski premijer nije međutim, želeo da govori o tom sastanku, čak ni da potvrdi da li je uopšte održan.

Kako je ranije najavljeno, Donilon je doputovao u Izrael na „konsultacije s visokim izraelskim zvaničnicima o brojnim pitanjima, među kojima su Iran, Sirija i druge teme vezane za bezbednost u regionu“. SAD i Velika Britanija upozorile su u nedelju Izrael da ne preduzima nikakve napade na Iran jer bi to imalo nesagledive posledice na čitav region.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari