Profesorka porodičnog prava na Pravnom fakultetu u Nišu Tanja Kitanović prekinula je juče četvorodnevni štrajk glađu iako Nastavno-naučno veće nije prihvatilo njene zahteve da bude jedini predavač na predmetu porodično pravo na osnovnim studijama i još jednog predmeta na master studijama.

Prema dostupnim informacijama, Kitanovićeva je odustala od štrajka nakon razgovora sa dekanom Miroslavom Lazićem, mada je pre toga tvrdila da će gladovati do ispunjenja zahteva. Ona juče nije bila na fakultetu, a njen mobilni telefon bio je isključen. Štrajk je započela pre četiri dana tokom ispita u amfiteatru, navodeći da to čini zbog „mobinga koji prema njoj sprovode dekan, uprava fakulteta i članovi katedre za građansko-pravne nauke“.



 

– Nedopustivo da profesorka započne svoj protest u poslednjem ispitnom roku i tako nanese štetu studentima. Čak njih 90 će morati da polaže ispit pisanim putem, pred komisijom, nakon što je on odložen. Uprava će u cilju obezbeđenja nesmetanog rada fakulteta, a u skladu sa zakonom, preduzeti odgovarajuće mere – rekao je dekan Lazić. On je dodao da nijedna odluka nije protiv profesorke već predstavlja težnju fakulteta da na predmetima bude više predavača, kako bi se izbegao monopol na nastavne predmete.

Profesorka Kitanović je prethodno rekla da je do juna bila jedini nastavnik na predmetu porodično pravo, a da je onda NNV naprasno odlučilo da na ovom predmetu predaje i Dejan Janićijević, koji „niti je magistrirao niti doktorirao, niti ima bilo koji naučni rad iz te oblasti“. NNV je takođe odlučilo da pored nje, koja ima samo jedan predmet na master i doktorskim studijama, na tim studijama predaju i Janićijević i Nevena Petrušić, bivša poverenica za ravnopravnost, koji „drže i po pet predmeta“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari