Šansa i za socijalno ugrožene 1

Opština Novi Bečej dodelila je 48 stipendija studentima, s tim da će naknadno dodeliti još nekoliko mladima iz socijalno ugroženih porodica. Pojedinačna stipendija na mesečnom nivou iznosi 7.000 dinara. Saša Šućurović, predsednik opštine Novi Bečej, kaže da se razmišlja o pomoći mladima i nakon studiranja.

– Opštinsko veće ima prava da preporuči dodatne stipendije za socijalno ugrožene studente koji ne zadovoljavaju uslove konkursa, tako da ćemo ove godine obezbediti stipendije za 55 studenata. Takođe, trudimo se da sve te mlade kasnije zadržimo u našoj opštini i zato smo dosta uradili preko akcionog plana za zapošljavanje i programa Prva šansa. Važno je da studenti koji završe fakultet imaju priliku da stručnu praksu odrade upravo u opštini Novi Bečej, navodi Šućurović.

Ranijih godina opština je udruživala sredstva sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i sa Pokrajinskim sekretarijatom za privredu, a po prvi put ove godine kroz akcioni plan za zapošljavanje sami odvajaju sredstva za stručnu praksu za one delatnosti koje nije predvidela Nacionalna služba i Pokrajinski sekretarijat.

– Studiram agroekonomiju na Ekonomskom fakultetu u Novom Sadu. Drago mi je što sam dobila stipendiju, smatram da će mi pomoći. Naravno, olakšaće i mojim roditeljima što se tiče finansiranja. Na budžetu sam, naravno to je bio jedan od uslova da dobijem stipendiju, mislim da će mi pomoći dosta, kaže Valentina Stanaćev, stipendistkinja.

Stipendiranje studenata pomaže i lokalna Kancelarija za mlade, koja se angažovala da uključi mlade od petnaest do trideset godina u svoj program, kako bi se oni dalje edukovali i naučili nešto novo pored svojih redovnih studija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari