Tokom vikenda u Zrenjaninu je održan prvi čas fizike namenjen talentovanim učenicima, čime je i zvanično počeo sa radom Regionalni centar za talente. Centar je osmišljen da okuplja učenike osnovnih i srednjih škola, koji su tokom svog školovanja pokazali nadprosečno znanje i interesovanje za prirodne nauke. Centar treba da pruži nadgradnju osnovnih znanja iz oblasti fizike, hemije, biologije i informatike, istaknuto je na prvom času koji je održan u OŠ „Sonja Marinković“, a prisustvovalo mu je 20 učenika.


– Grad je sa profesorima uspeo da dođe do ideje za formiranje centra, jer talentovanima treba posvetiti više pažnje. Rad grupa u prvo vreme će se odvijati u školama, dok se ne osposobi centar čije sedište treba da bude u Pupinovoj kući. Ovakvim radom ćete imati priliku da upoznate svoje vršnjake iz regiona koji imaju ista interesovanja – objasnio je pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić.

Čas sa polaznicima grupe za fiziku danas je održala profesorka Biljana Tankosić iz OŠ „Dr Jovan Cvijić“ u Zrenjaninu.

– Od dece tražimo puno znanja, a ne radimo dovoljno na tome da oni to znanje praktično primene. Ako profesori često više pažnje poklanjamo učenicima koji imaju manji ili srednji nivo znanja, a na talentovanu decu ne obraćamo pažnju. Zato će centar u saradnji sa školama ovoj deci pružiti maksimum – izjavio je Miša Bracić, profesor fizike iz OŠ „Vuk Karadžić“i jedan od osnivača Centra za talente.

Prema njegovim rečima, grupi koja će se baviti fizikom predavaće četiri profesora čiji su učenici na opštinskim, okružnom i republičkom takmičenju poslednjih godina postizali uspehe. Planirano je da se u kasnijoj fazi rada Regionalnog centra za talente Zrenjanin uvedu grupe za matematiku i društvene nauke. Časovi će se održavati u školskim učionicama do momenta kada bude osposobljena kuća Mihajla Pupina, u centru Zrenjanina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari