Predstavnici nemačke humanitarne organizacije „Help“ sa 14 korisnika iz pirotske opštine juče su potpisali ugovore o donaciji od po 2.000 evra, a u okviru prve faze nastavka programa „Podrška lokalnom održivom razvoju u Srbiji kroz biznis inkubaciju – smanjenje siromaštva“. Projekat finansiraju vlada Nemačke preko Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i opština Pirot.

Predstavnici nemačke humanitarne organizacije „Help“ sa 14 korisnika iz pirotske opštine juče su potpisali ugovore o donaciji od po 2.000 evra, a u okviru prve faze nastavka programa „Podrška lokalnom održivom razvoju u Srbiji kroz biznis inkubaciju – smanjenje siromaštva“. Projekat finansiraju vlada Nemačke preko Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope i opština Pirot. Program se, pored Pirota sprovodi i u Bujanovcu, Gadžinom Hanu i Preševu. Donacija je ili u opremi ili u materijalu i u dinarskoj je protivrednosti.
Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kaže da ova opština s „Helpom“ već duže vremena uspešno sarađuje, te da je učešće opštine u ovom projektu dva miliona dinara.
– Osnovni cilj ovog programa jeste unapređenje lične ekonomije i zapošljavanje. Donacije je dobilo 14 korisnika, ali se mi nadamo da će do kraja godine donacije dobiti još tridesetak. Za ovaj program biraju se ljudi koji mogu da održe i unaprede proizvodnju. Najveći broj njih se bavi poljoprivredom – rekao je Vasić.
Portparol organizacije „Help“ Stanislava Zdravković kaže da je ovo prva faza i da se prijavilo stotinak zainteresovanih iz ove opštine. – Oni koji dobiju pomoć imaju obavezu da učestvuju sa 20 odsto od vrednosti dobijene opreme, da odrade 15 sati društveno korisnog rada u lokalnoj zajednici, da registruju svoje aktivnosti pre dobijanja opreme i da prisustvuju stručnoj obuci koju organizuje „Help“ – rekla je ona.
Svi koji su potpisali ove ugovore kažu da su izuzetno zadovoljni donacijom i saradnjom s „Helpom“ i opštinom Pirot.
Vladimir Petrović iz Barje Čiflika kaže da se njegova porodica bavi poljoprivredom i stočarstvom. – Dobili smo rotacionu kosačicu i sakupljač sena i to će nam i te kako pomoći u radu. Prvi put smo se javili na ovaj konkurs – kaže Vladimir.
Farmer Slavoljub Ćirić iz Blata ističe da se poslednjih godina bavi tovom svinja i da je njegova farma kapaciteta više od stotinu grla. – Dobio sam mašinu i transporter za izvlačenje stočne hrane u silosima i ambaru. Reč je o značajnoj pomoći, posao će nam biti znatno olakšan, a već razmišljamo o izgradnji novog objekta – kaže Ćirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari