U okviru stalnih aktivnosti na obezbeđivanju novih radnih mesta, Grad Požarevac je, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, raspisao ove godine konkurs za dodelu subvencija poslodavcima iz privatnog sektora radi zapošljavanja osobama sa invaliditetom.

Konkurs je otvoren do 30. oktobra. Namera lokalne samouprave je da osobe sa invaliditetom, u skladu sa njihovim profesionalnim sposobnostima, uključi u različite oblasti društvenog života.

Osim konkursa za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, raspisan je i konkurs za zapošljavanje i samozapošljavanje koji je nedavno i završen.

Na konferenciji za medije, koju je održala zamenica gradonačelnika, Vukica Vasić, istaknuto je da je za ove namene, iz budžeta Grada Požarevca izdvojeno 5.600.000 dinara.

– Cilj konkursa, koje sprovodimo zajedno sa Nacionalnom službom zapošljavanja je da se broj nezaposlenih u našem gradu, nakon usvojenog Akcionog plana, smanji. Konkurs za samozapošljavanje je završen. Ono što sledi je donošenje odluke o izboru 20 lica među kandidatima koji su na konkursu ispunili sve uslove a zatim sledi potpisivanje ugovora.

Kada je u pitanju konkurs za dodelu subvencija za otvaranje radnih mesta na kojima bi se zapošljavala lica sa invaliditetom, odziv poslodavaca je slab. Kako su sredstva budžeta i dalje na raspolaganju poslodavcima za ove namene, pozivam privrednike da se odazovu pozivu, prijave na konkurs i iskoriste sredstva koja su namenjena zapošljavanju. Podsećam da je zakonska obaveza preduzeća sa više od 20 zaposlenih radnika da zaposle jedno lice sa invaliditetom, da oni koji imaju preko 50 zaposlenih, treba da prime u radni odnos dve invalidne osobe, a kolektivi sa preko 100 radnika, imaju obavezu da zaposle tri invalidna lica, istakla je Vasić.

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje trenutno je 57 osoba sa invaliditetom koji su stanovnici Požarevca i okolnih naselja. Požarevačka lokalna samouprava nastoji da ukloni sve barijere koje, nažalost, i dalje postoje kada je u pitanju zapošljavanje invalidnih osoba, Roma i interno raseljenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari