SAD i Kina počele su juče u Vašingtonu dvodnevne razgovore o zajedničkim rešenjima u suočavanju sa svetskom ekonomskom krizom uprkos napetosti oko valuta, američkog budžetskog deficita i ogromnog manjka SAD u trgovini sa Kinom. Pitanja kao što su klimatske promene i nuklearne ambicije Severne Koreje takođe su na agendi.

Ne očekuje se da će razgovori premostiti oštre razlike između Vašingtona i Pekinga, ali obe vlade žele da iskoriste priliku za poboljšanje odnosa. Šef američke diplomatije Hilari Klinton, koja zajedno sa ministrom finansija Timotijem Gejtnerom predvoditi američku delegaciju, odala je priznanje Kini za „izuzetno pozitivan i efikasan“ učinak u pritisku na Severnu Koreju da napusti svoj nuklearni program.

Kineska delegacija, koju predvode zamenik premijera Vang Ćišan i državni savetnik Dai Binguo, ima 150 zvaničnika i jedna je od najvećih koja je posetila SAD. Kinesku stranu posebno zanima šta američka vlada namerava da uradi povodom rastućeg budžetskog deficita SAD. Kina je sa 801,5 milijardu dolara uloženih u američke hartije od vrednosti najveći inostrani poverilac Vašingtona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari