U departmanu Vandeja u zapadnoj Francuskoj juče je počeo Festival netaknute prirode koji će trajati deset dana, a na njemu se ove godine predstavlja i Nacionalni park Đerdap. Budući da ima retko očuvan ekosistem, jedinstven i raznovrstan biljni i životinjski svet, značajne kulturne i istorijske vrednosti, počasni gost ovog internacionalnog festivala je upravo naš nacionalni park.

– Učešćem na festivalu pruža se jedinstvena prilika da istakne i u najboljem svetlu Evropi predstavi prirodne lepote Đerdapa. Poštujući osnovnu ideju Festivala netaknute prirode, da se prezentovanjem izuzetnih i neobičnih područja javnost podstakne na zaštitu prirode mi ćemo posredstvom štampanog i video materijala pokazati specifičnosti flore i faune Đerdapa. S obzirom da naši domaćini Đerdapsku regiju smatraju interesantnom turističkom destinacijom predstavnici NP Đerdap će posetiocima ukazati i na mogućnost jedinstvenog odmora u zaštićenoj prirodi, navodi direktor JP ‘’NP Đerdap’’ Srđan Stefanović.

U okviru Festivala 25. marta biće održano naučno veče posvećeno flori i fauni našeg najvećeg nacionalnog parka na kome će predstavnici NP Đerdap na ovu temu razgovarati sa festivalskom publikom.

– Želja lokalne samouprave je da i turistički potencijali Đerdapa, kao kultura dosad, iskoriste uspostavljene kontakte. Potrudićemo se da spojimo sve segmente – frankofoniju, kulturu, prosvetu, turizam, razmenu programa za mlade, kaže predsednik opštine Kladovo, Dejan Nikolić.

Nastup NP Đerdap na Festivalu netaknute prirode , ali i čitavog projekta ‘’Prolećni dani Srbije u Vandeji’’ rezultat su višegodišnje uspešne saradnje opštine Kladovo i Teritorijalnog saveta departmana Vandeja, koju je 2004. godine inicirala alijansa ‘’Jelena Anžujska’’ kladovskih frankofona.

– Kladovo, kao mali grad u unutrašnjosti Srbije napravio je korak više i u projekat međunarodne saradnje uključio nacionalne institucije Srbije, kaže za Danas koordinatorka projekta i direktorka Centra za kulturu Kladovo Žaklina Nikolić, navodeći da je reč o izložbi ‘’Srbija, sveto tlo evropske kulture’’ koju potpisuju Narodni, Etnografski i Muzej srpske pravoslavne crkve.

Za ovu značajnu izložbu pripremljeno je preko 120 eksponata, a Francuzi će imati priliku da prvi vide pet eksponata koji do sada nisu izlagani.

Bibliobus na dar Kladovu

Tokom trajanja „Prolećnih dana Srbije u Vandeji’’ direktorki Centra za kulturu Kladovo na svečanoj ceremoniji u glavnom gradu departmana La Roš sir Jonu, biće uručen Bibliobus sa 800 knjiga na francuskom za kladovsku biblioteku. Program saradnje Kladova i Vandeje nastavlja se i tokom leta, najpre dvadesetodnevnim radnim stažom najboljih frankofonih studenata i profesora iz Kladova , a potom i učešćem kladovskog amaterskog folklornog ansambla „Polet’’ na Festivalu igara sveta u Kuguandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari