Američki predsednik Barak Obama apelovao je na izraelskog i palestinskog lidera da ne dopuste da im „umakne“ šansa za stalni mir, na samitu u Beloj kući, uoči jučerašnjeg zvaničnog početka direktnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca posle gotovo dve godine. Nad te pregovore nadvila se senka još jednog napada vojnog krila Hamasa na Zapadnoj obali, u kojem je ranjeno dvoje Izraelaca. Palestinski ekstremisti i su tu operaciju opisali kao herojsku, isto kao i onu u utorak uveče, kada je ubijeno četvoro Izraelaca.

„Kao što sam rekao svakom od njih danas, ovakva šansa možda se neće ponovo ukazati u dogledno vreme,“ upozorio je Obama, posle odvojenih sastanaka u Vašingtonu s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, izražavajući podršku SAD pregovorima, prenele su svetske agencije. Američki lider je prethodno na sastanku s Netanjahuom nazvao ubistvo četvoro Izraelaca „nerazumni pokolj“.

Obama se sastao i sa jordanskim kraljem Abdulahom Drugim i egipatskim predsednikom Hosnijem Mubarakom, pre nego što su se svi okupili na zajedničkoj večeri, uoči početka prvih pregovora licem u lice između Izraelaca i Palestinaca.

Predsednik SAD je najavio da je cilj tih pregovora biti rešenje pitanja kao što je konačni statusa i da se postigne stalni dogovor, kojim bi se okončala izraelska okupacija, započeta 1967. i stvorila nezavisna demokratska palestinska država u susedstvu Izraela. Rok za taj sporazum je samo jedna godina. Obama je naglasio da ne može da nametne mir dvema stranama i da SAD ne mogu više želeti mir nego Palestinci i Izraelci, izrazivši uverenje da su Abas i Netanjahu lideri koji se istinski zalažu za pronalaženje mirnog rešenja.

Izraelski premijer je rekao da je došao u Vašington na mirovni samit da razmotri mogućnost postizanje istorijskog kompromisa sa Palestincima, opisavši Abasa kao partnera za mir i obećavši da neće dozvoliti da najnoviji napadi blokiraju put ka miru. „Naš cilj je da osiguramo siguran i trajan mir između Izraela i Palestinaca,“ rekao je izraelski premijer, naglasivši: „Mi ne težimo kratkom prekidu između dva rata, ne težimo kratkotrajnom predahu između eksplozija terora. Težimo miru kojim će biti okončan sukob jednom za uvek“.

Analitičari ocenjuju da uprkos srdačnom rukovanju Netanjahua i Abasa i dalje postoje brojne razlike u stavovima pregovaračkih strana. U tom kontekstu, navodi se da palestinski predsednik insistira na tome da Izrael zamrzne izgradnju naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Dragocena podrška Obame

Jordanski monarh rekao je da je Obamina podrška kao posrednika i partnera preko potrebna, istakavši da će cena biti suviše visoka ako se nade ponovo izjalove. Egipatski predsednik je izgradnju jevrejskih naselja na palestinskim teritorijama označio suprotnom međunarodnom pravu, upozorivši da će neuspeh u nastojanju da se postigne mir izazvati veliko nezadovoljstvo među narodima u regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari