U tri staroplaninska sela – Gostuši, Dojkincima i Senokosu, Ministarstvo poljoprivrede sredstvima Svetske banke i Globalnog fonda za životnu sredinu kroz „Star projekat’’ finansira obnovu seoskih gazdinstava za oživljavanje seoskog turizma. U ova tri sela planirana je i obnova infrastrukture, sa ciljem da se na području Parka prirode „Stara planina’’ u ova tri ogledna sela razvije seoski turizam kao jedna od delatnosti koja će pomoći opstanak ljudi na tom prostoru.


Sergej Ivanov, vođa tima za implementaciju „Star projekta’’ na području Parka „Stara planina’’, kaže da je za ova podsticajna sredstva konkurisalo devet domaćinstava i dobilo sredstva za rekonstrukciju seoskih kuća i razvoj turizma.

– Maksimalni iznos bespovratnih sredstava je milion dinara po gazdinstvu. Njihovo učešće je 25 posto od ukupnog iznosa para koji su dobili, plaćaju i PDV, a imaju obavezu da posle rekonstrukcije kuća one imaju dve sobe za izdavanje turistima sa minumum četiri ležaja i kupatilom i da ispune uslove za kategorizaciju objekata za turističke svrhe. Jedan od osnovnih uslova da je da posle rekonstrukcije te kuće zadrže tu staru seosku arhitekturu – kaže Ivanov.

Gordana i Dragan Tošić su oboje bez posla i od ovih para i sopstvenih sredstava, obnovili su kuću u Gostuši. Ozbiljno nameravaju da se bave turizmom, a kasnije i organskom proizvodnjom hrane.

– Sve uslove smo ispunili. Adaptirali smo staru porodičnu kuću koja će imati dve sobe za izdavanje turistima i kupatilo. Prema planu koji smo dobili kuća treba da zadrži svoj nekadašnji izgled. Umesto kamenih ploča kojima je kuća bila pokrivena, pokrili smo je ćeramidom. Da bi se razvio seoski turizam potreban je put. Ukoliko se to ne uradi neće biti ništa od turizma. Dobro je što će se put kroz selo asfaltirati – kaže Gordana.

Njen suprug Dragan dodaje da su se odlučili na ovaj korak jer su oboje bez posla, a kuća u Gordaninom rodnom selu propada.

Božana i Dragan Vidanović iz Gostuše su takođe dobili podsticajna sredstva iz ovog projekta za obnovu kuće. Oboje su penzioneri i vratili su se u zavičaj gde nameravaju da žive.

– Dobili smo milion dinara. Uradili smo do sada kupatilo i septičku jamu i nastavljamo radove na obnovi kuće. Ukoliko se put asfaltira do sela i kroz selo, šanse za razvoj turizma svakako postoje. Nadam se da ćemo se i dalje baviti pčelarstvom i turizmom. Verujem da će u ovom kraju netaknute prirode zaživeti seoski turizam – kaže Božana.

Samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u SO Pirot Vesna Lazarević kaže da je „Star projekat’’ veoma značajan za razvoj staroplaninskih sela zato što posebno tretira ovu regiju.

– U okviru ovog projekta je i razvoj infrastrukture u pilot selima Dojkinci, Gostuša i Senokos, gde će biti investirano oko 300.000 evra. Uslov Svetske banke, koja je donator sredstava, bio je da se meštani ovih sela sami izjasne koji su to infrastrukturni problemi koje treba rešiti. Lokalna samouprava u Pirotu obezbeđuje svu neophodnu tehničku dokumentaciju i dozvole, na osnovu čega će Ministarstvo poljoprivrede raspisati tender za izvođača radova. Dobro je i to što će preko „Star projekta’’ novac dobiti pojedinci za razvoj stočarstva i seoskog turizma – kaže Lazarevićeva.

Staze za turiste

Prema rečima Sergeja Ivanova, uslov je da nosioci gazdinstva budu do 65 godina starosti, da imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i prebivalište u tim selima. Ideja je da ta tri sela budu pilot naselja gde će biti najmanje po deset domaćinstava koja se bave seoskim turizmom. Uz to, pašnjaci koji su u neposrednoj blizini, biće spojeni turističkim stazama sa tim selima, a Ministarstvo poljoprivrede subvencionisaće ispašu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari