Povodom sve učestalijih zahtjeva sindikalnih organizacija koje su u vremenu tranzicije prestale da rade, u Bijelom Polju su organizovana dva sastanka, na inicijativu Ministarstva ekonomije, opština sa sjevera Crne Gore i Socijalnog savjeta Bijelo Polje. Sa predstavnicima organizacija sindikalnih privrednih društava koja su prestala da rade bez riješenih socijalnih pitanja radnika, privrednih društava koja se nalaze u ekonomsko-finansijskim teškoćama i privrednicima privrednih društava, razgovarali su ministar ekonomije Vladimir Kavarić, ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević.


Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić je istakao da su ovi sastanci iskorišćeni da se analiziraju problemi, te da se u direktnoj komunikaciji predstavnika ministarstava i predstavnika radnika izlože viđenja o problemima u ovim preduzećima i da se tako pokuša naći model kojim bi se zaostali problemi riješili do kraja.

– Ovo je jedan u seriji sastanaka između Vlade i lokalnih samouprava. Ono što je suština svih ovih procesa je ostvarivanje i realizacija potencijala sjevera Crne Gore. Razgovarali smo o biznis zonama, odnosno stavljanju u funkciju starih industrijskih postrojenja. Tu vidimo šansu i za revitalizovanje postrojenja koja imaju institucionalne infrastrukturne pretpostavke. Na sastanku sa predstavnicima privrednih društava, razgovarali smo o boljoj koordinaciji između različitih nosioca preduzetništva i inicijativa iz raznih sektora u Crnoj Gori. Opšti utisak je da pored velikog broja preduzetnika koji iznose veliki teret u svakom vremenu su preduzetnici koji danas plaćaju poreze i zapošljavaju ljude, kazao je ministar ekonomije Kavarić, ističući i to da nije dobra koordinacija između preduzetnika industrijskih grana u Crnoj Gori i da bi Vlada u tom pogledu mogla da pomogne.

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Tarzan Milošević je istakao da su ovi sastanci unaprijedili dijalog i donijeli pomak u rješavanju značajnih problema između radnika, poslovodstva i firmi koje su privatizovane u prethodnom periodu. On je naglasio, kada je u pitanju sektor poljoprivrede, razgovaralo se na temu Gornjeg Ibra iz Rožaja, gdje je dogovoreno da sljedećeg mjeseca bude organizovan sastanak u Rožajama, na kojem će biti detaljnije razgovarano o problemima ovog preduzeća.

– Tender za mljekaru Krisma će biti raspisan 16. aprila i mislim da ima interesovanja da se ona konačno pusti u funkciju, a to se odnosi i na mljekaru Zora, gdje ćemo u narednih mjesec dana imati raspisan tender za privatizaciju te firme. Imamo problem vezano za Bjelasicu Radu, gdje je jasno definisano da se programirani stečaj sprovodi na način kako je to zakonom definisano, ostalo je da se radnici odluče – da se sad uvede klasični stečaj, ili da se čeka kraj godine da se vidi kako će se završiti programirani stečaj koji treba da bude okončan do kraja godine. Takođe, imamo problem radnika pekare, gdje smo se dogovorili da se obaveze koje su preuzeli ljudi iz Bjelasice Rada moraju ispuniti, jer pitanje koncesija koje je u nadležnosti Ministarstva ekonomije ne može se produžiti ako se ne ispune sve obaveze prema radnicima pekare Rada. Od većine radnika ovih kolektiva postoji interesovanje da dobiju kredite i da se bave poljoprivrednom proizvodnjom, istakao je ministar Milošević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari