Novosadska Specijalna bolnica za ginekologiju „Perinatal“, pod pokroviteljstvom Skupštine Vojvodine, a u saradnji sa Opštinom Irig, poklonila je pet besplatnih tretmana prirodne inseminacije, za pet parova iz ove opštine. Cilj ove akcije, pre svega, jeste promovisanje pronataliteta u Vojvodini.

Irig je samo jedna od pet vojvođanskih opština u kojima je predviđeno da pet parova dobije tretman prirodne inseminacije, a koji se već određeno vreme trude da ostvare roditeljstvo. Isti projekat se sprovodi i u opštinama Bela Crkva, Nova Crnja, Žabalj i Kikinda.

– Ovaj projekat nam je veoma značajan, naročito ako imamo u vidu da se Vojvodina ozbiljno suočava sa problemom bele kuge. Treba istaći i da su učionice u školama opštine Irig iz godine u godinu sve praznije – istakao je predsednik Opštine Irig Vladimir Petrović.

Direktorka Doma zdravlja Irig dr Jovanka Janković zahvalila je Skupštini Vojvodine, „Perinatalu“ i Opštini što je omogućila preglede parovima koji već duže vreme pokušavaju da postanu roditelji, te da će nakon analiza znati koje bi sledeće korake trebalo da preduzmu.

Doktorka Specijalne bolnice za ginekologiju „Perinatal“ Gordana Kozarev objasnila je da su uradili preglede prijavljenih parova i najavila još neke analize kako bi utvrdili da li su parovi spremni za ovaj tretman ili neki drugi.

– U borbi protiv steriliteta u Srbiji se, uglavnom, koristi vantelesna oplodnja stimulisana hormonima, što je medicinski opravdan metod. Međutim, u razvijenim zemljama lekari pre ovog postupka primenjuju inseminaciju u spontanim uslovima, koja ženu ne podvrgava hormonskoj terapiji, već samo potpomaže prirodno začeće – objasnila je dr Kozarev i dodala da, uvodeći evropske standarde u strategiju podsticanja rađanja na našim prostorima, „Perinatal“ prvo preporučuje prirodniju asistenciju začeću, pa tek onda stimulisanu oplodnju.

U Specijalnoj bolnici za ginekologiju „Perinatal“, osim dijagnostike ginekoloških oboljenja i dijagnostike i lečenja steriliteta, pacijentima je na raspolaganju i stacionarno i operativno lečenje. S obzirom na zajednički cilj Bolnice, Skupštine Vojvodine i lokalnih samouprava – zdravlje građana Vojvodine i povećanje prirodnog priraštaja – ovim projektom Vojvođanima se omogućuje da po pomoć ne idu u inostranstvo, već da problem steriliteta podjednako kvalitetno mogu da rešavaju i kod nas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari