Fudbaleri Barselone igraće u nedelju u finalu Svetskog prvenstva za klubove pošto su lako i bez problema savladali prvaka Azije Al Sad iz Katara sa 4:0 (2:0). Katalonci su tako zakazali duel sa šampionom Južne Amerike Santosom, koji je dan ranije eliminisao domaću Kašivu Rejsol (3:1).


Izabranici Pepa Gvardiole su dominirali tokom čitavog meča protiv nedoraslog rivala, a zanimljivo je da nijedan od golova nisu postigli napadači ili ofanzivni vezni fudbaleri. Prva dva pogotka su delo Adrijana, koji je igrao na poziciji desnog beka. Brazilac je najpre iskoristio lošu komunikaciju u odbrani katarskog tima i iz neposredne blizine matirao Sakra (25), a zatim je sa petnaestak metara pretvorio u gol dobro proigravanje Tijaga Alkantare (43). Sejdu Keita nije mogao da promaši iz izgledne situacije u kojoj ga je uposlio Leo Mesi (64), a konačan rezultat postavio je rezervista Maksvel (81) posle 15 minuta provedenih na terenu. U igri Barselone nije se osetio izostanak Pikea, Danija Alvesa, Busketsa, Ćavija i Fabregasa, koji su ceo tok meča odgledali sa klupe. Koliko je evropski prvak bio superioran svedoče i podaci da rivali nisu šutirali nijedan jedini put u okvir gola Valdesa niti su izveli bar jedan korner. U zvaničnoj statistici sa meča upisana su samo dva pokušaja, ali je lopta oba puta otišla pored gola.

Nedeljno finale trebalo bi da donese zaista dobar fudbal. Sigurno je da će Gvardiola izvesti najjači mogući sastav, a sa druge strane terena biće Nejmar, oko koga se već dugo vodi polemika u kojem bi evropskom klubu mogao da nastavi karijeru, podjednako talentovani Ganso, mladi Danilo, ali i iskusni Elano, Edu Drasena i golgeterski raspoloženi Boržes. Duel je zakazan od 11.30 po našem vremenu, a tri sata ranije Al Sad i Kašiva će odlučiti koja će ekipa zvanično biti treća na svetu u 2011. godini.

Vilja propušta EP zbog preloma noge

Napadač Barselone David Vilja doživeo je tešku povredu u 35. minutu utakmice protiv Al Sada kada je u punom sprintu pokušao da uhvati volej u šesnaestercu rivala. Polomljena mu je leva tibija, odnosno potkolenična kost, zbog čega će sigurno propustiti ostatak klupske sezone, a ozbiljno je dovedeno i njegovo učešće na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini u dresu reprezentacije Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari