Saobraćajna policija zbog početka školske godine pojačava kontrole u zonama škola 1Foto: Shutterstock

Saobraćajna policija će povodom početka školske godine pojačati kontrole u zonama škola i preduzimati sve mere prilikom kako bi se očuvao nivo bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, a prevashodno đaka pešaka, saopštio je da nas MUP.

Roditeljima je upućen apel da deci ukažu na pravila bezbednog učešća u saobraćaju i posavetuju ih da pre stupanja na kolovoz obavezno pogledaju levo i desno, kako bi se uverili da mogu bezbedno preći ulicu.

Saobraćajna policija savetuje da đaci kolovoz prelaze na obeleženim pešačkim prelazima i da to čine isključivo kada je na semaforu za pešakeo zeleno svetlo, da ne koriste mobilni telefon i slušalice kada prelaze preko kolovoza i da ulicu prelaze najkraćim putem, vodeći računa a ih vozači primete pre prelaska ulice.

Poželjno je da u popodnevnoj smeni đaci pešaci nose retroreflektujuće delove na odeći i obući ili svetloodbojni prsluk, kako bi ih vozači bolje uočili.

Savet đacima je i da paze kada izlaze iz autobusa i da ne prelaze kolovoz ispred ili iza zaustavljenog autobusa, već kada autobus ode sa stajališta.

Nova školska godina počela je danas za oko 508.000 učenika osnovnih škola i 240.000 srednjoškolaca, a u klupe će prvi put sesti i oko 64.000 đaka prvaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari