Saopštenje Odeljenja za psihologiju Filozofskog fakulteta: Cilj je vraćanje sigurnosti u naše škole i društvo 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Odeljenje za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu objavilo je saopštenje koje se tiče poziva za kreiranje spiskova učenika, a koje je prenelo Društvo phihologa Srbije.

Saopštenje prenosimo u celosti:

U cilju vraćanja sigurnosti u naše škole i društvo, jedan od važnih zadataka koji se nalazi pred svima nama i pred svim delovima sistema (društva) jeste posvećivanje dodatne pažnje vršnjačkom nasilju i angažovanje svih delova društva na rešavanju problema vršnjačkog nasilja.

U javnost su dospele informacije o pozivu upućenom školama koji se odnose na sastavljanje spiskova učenika koji su potencijalni nasilnici ili žrtve.

Ovakav arbitrarni kriterijum, koji je ujedno i u suprotnosti sa zakonom uprave škola, stručne službe i nastavnike stavlja u krajnje neadekvatan i potencijalno opasan položaj.

Takva mera je ishitrena i može imati dalje negativne posledice po decu, roditelje, škole i čitavo društvo. Stigmatizacija bilo koje grupe učenika uvek je kontraproduktivna i vodi u produbljivanje problema, a ne ka njegovom rešavanju.

Represivne i izdvajajuće mere narušavaju sigurnost školskog okruženja, a povratak poverenja u sigurnost školskog okruženja mora biti prioritet cele zajednice u narednom periodu.

U cilju borbe sa vršnjačkim nasiljem, neophodno je da budu angažovani timovi stručnjaka, koji će kratkoročno raditi na rešavanju pojedinačnih slučajeva, a dugoročno na sistemskoj prevenciji kroz jedini utemeljni i efikasan način smanjenja vršnjačkog nasilja, a to je razvoj sigurne i pozitivne klime u školi i razvoj socijalno-emocionalnih kompetencija učenika i svih ostalih aktera u vaspitno-obrazovnim ustanovama.

U ovoj situaciji, kada su nam potrebna delotvorna rešenja, ne treba smetnuti s uma da je vršnjačko nasilje složen fenomen, koji zahteva sagledavanje šire slike i koordinisane i planske akcije koje su u skladu sa profesionalnim etičkim principima.

Tim za informisanje
Odeljenja za psihologiju
Filozofskog fakulteta u Beogradu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari