Privredno drštvo „Termoelektrane i kopovi Kostolac“, povodom aktelne situacije u gradu, izdalo je saopštenje za javnost u kome je navedeno: Posle obaveštenja u javnosti da će se status „Kolubare Metal“ promeniti tako što će se vratiti u sastav PD „Kolubara“ i nakon pisma v.d generalnog direktora JP EPS Aleksandra Obradovića, od 24. maja 2013. godine na temu odnosa sa izdvojenim preduzećima iz EPS-a i primeni Zakona o javnim nabavkama, došlo je do velikog nezadovoljstva radnika u šest izdvojenih preduzeća u Kostolcu, što je rezultiralo organizovanjem protestnih zborova unutar njihovih preduzeća i Gradske opštine Kostolac.


Naime, 27. maja su sindikati šest izdvojenih preduzeća, pismeno, tražili sastanak u toku ove nedelje, za koji su zahtevali prisustvo i predstavnika državnih organa, uz pretnju da će ako ne bude održan traženi sastanak, doći će do radikalizacije protesta. Povodom tog zahteva, održan je sastanak sa poslovodstvom PD „TE-KO Kostolac“ 30. maja u 18 časova. Sastanku su prisustvovali direktori izdvojenih preduzeća i sindikalni rukovodioci, sindikat PD „TE-KO Kostolac“ i okupljeni radnici tih preduzeća, kojih je bilo oko 300. Na satanku je predstavnicima sindikata i prisutnim radnicima prezentirano da zahtevi kostolačkih izdvojenih preduzeća, ne mogu da se reše u okviru Privrednog društva „TE-KO Kostolac“, jer to prevazilazi i mogućnosti i ovlašćenja. Prisutni su obavešteni o naporima činjenim prethodnih godina za upošljavanje kapaciteta izdvojenih preduzeća, kao i raspisanim javnim nabavkama u ovoj godini. Takođe, prezentirana je i striktna obaveza da se svi Ugovori mogu sklapati, isključivo, kroz procedure koje definiše Zakon o javnim nabavkama. Okupljeni radnici tražili su odgovore o razlozima niskih zarada, razlozima za gubitke pojedinih tendera, ali je za te odgovore potrebno da razgovaraju u svojim preduzećima.

Istaknuto je i zaključeno da ne treba štrajkovima da se ugroze postojeći ugovori, a PD „TE – KO Kostolac“ ugrozi u realizaciji naručenih poslova. Takođe je istaknuto, da su svi učesnici saglasni da se kod resornih ministarstava ponovo pokrene inicijativa za rešavanje pitanja koja su navedena u zahtevu, a posebno, pitanje budućeg statusa, naročito, dok su u državnoj svojini. Istaknuto je i da treba pokrenuti pred Vladom Srbije postupak za preispitivanje i vraćanje, greškom, izdvojenih elektroprivrednih delatnosti, kao što je održavanje opreme na kopovima i elektranama i odvodnjavanje kopa „Drmno“, u sistem EPS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari