Šapić: Kod Staklenca na Trgu stanica metroa 1Foto: Pixabay/Free-Photos

Paralelno sa izgradnjom metroa radiće se drugi veliki važni projekti i Beograd će za četiri do pet godina suštinski promeniti saobraćajnu infrastrukturu, saobraćajnu sliku i to više neće biti isti grad, izjavio je danas gradonačelnik Aleksandar Šapić, prenosi Beoinfo.

On je gostujući na TV Hepi naglasio da je usvajanjem odluke o razradi druge faze prve linije budućeg metroa konačno završen formalni deo u vezi sa prvom linijom, čime su se stekli uslovi za precizno definisanje buduće stanice metroa.

„Sada počinjemo eksproprijaciju u vezi s budućim stanicama metroa. Negde će to podrazumevati uklanjanje objekta, kao u slučaju Tržnog centra ‘Staklenac’ na Trgu Republike, jer će tamo biti jedna od stanica“, kazao je Šapić.

Najavio je da bi u junu trebalo da počne demontaža Starog savskog mosta, a rok za izgradnju novog je dve godine.

„Paralelno s tim krenuli smo da raščišćavamo prostor između Brankovog mosta, Tržnog centra Ušće i Hajata. Tu se pravi jedan veliki kružni tok i povezuju se Zemun, Bulevar Nikole Tesle i Bulevar Vladimira Popovića“, istakao je Šapić.

Dodao je da će saobraćajni projekat koji se odnosi na veliku petlju, Novi savski most i tunel smanjiti za 14 procenata opterećenje saobraćaja u centru grada, a zagađenje za 12 odsto.

„Ovo je jedan od najvažnijih saobraćajnih projekata i moram da priznam da sam srećan što se to dešava dok sam ja na mestu gradonačelnika, jer kada ste u prilici da budete savremenik takvih promena i date svoj doprinos, to vam daje entuzijazam i volju za daljim radom“, rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, tramvajske šine od Cvetkove pijace do Ustaničke ulice biće premeštene na sredinu Bulevara kralja Aleksandra, dok će se od Ustaničke do Smederevskog puta bulevar proširiti za još dve saobraćajne trake, ali bez tramvajskog saobraćaja.

„Na poslednjem zasedanju Skupštine grada je ukinut plan za proširenje tramvajske mreže i time smo omogućili nesmetano proširenje bulevara, uz rušenje samo tri-četiri objekta“, najavio je Šapić. (

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari