Aleksandar ŠapićFoto: Beoinfo

Povodom toga što su se u Beogradu za dva dana dogodile četiri saobraćajne nesreće vozila gradskog prevoza i dve osobe izgubile život, gradonačelnik Aleksandar Šapić je danas izjavio da gradski Sekretarijat za javni prevoz nije nadležan za kontrolu tehničke ispravnosti tih vozila.

Šapić je na konferenciji za novinare povodom završetka izgradnje jednog kružnog toka u Novom Beogradu, rekao da se bezbednošću u saobraćaju i tehničkim pregledima bavi samo saobraćajna policija, odnosno servisi koji je Ministarstvo unutrašnjih poslova ovlastilo za obavljanje tehničkih pregleda.

On je kazao da Sekretarijat za javni prevoz kontroliše „da li vozilo ima klimu, da li je čisto i da li kreće na vreme“ i da su „sva vozila koja su u saobraćaju, prošla tehnički pregled“.

„Mi ne možemo da utičemo na kvalitet urađenog tehničkog pregleda“, odgovorio je Šapić na pitanje novinara o tome šta je Grad preduzeo povodom idesa vozila javnog prevoza.

On je rekao da se „nesreće dešavaju“ i da su se „uvek dešavale“.

„Ja sam za ove dve godine uradio više na poboljšanju javnog prevoza nego bilo ko poslednjih 20 godina“, ocenio je Šapić.

Povodom saobraćajne nesreće u kojoj je u centru Beograda deo trolejbusa udario semafor koji je pao i povredio devojčicu, Šapić je rekao da „preko 40 godina nije kupljena nova trola“.

Najavio je da će do kraja godine biti kupljeno još 250 novih autobusa i da je cilj da za dve i po godine nijedno vozilo u javnom prevozu ne bude starije od 3,5 godine.

„Nije fer da nas napadate za sve samo zato što vas ja nerviram, ja vam se povući neću nikada. Ne postoji nijedan privatni prevoznik koji je u saobraćaju bez svih potrebnih sertifikata, ali ne izdajemo mi sve sertifikate, tehnički pregled izdaje saobraćajna policija“, ponovio je Šapić.

Naveo je da će nadležne gradske službe uputiti zahtev saobraćajnoj policiji za vanredni tehnički pregled vozila kad god se desi nešto za šta gradske službe smatraju da je potreban takav pregled.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari