Šapić: Ponovo raspisane javne nabavke za izgradnju kanalizacije na levoj obali Dunava 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO/MIODRAG TODOROVIĆ)

Predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić je danas u naselju Borča 2, na levoj obali Dunava, rekao da su ponovo raspisane javne nabavke za izgradnju kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselja u tom kraju.

Ocenio je i da da bi posle pet godina izvođači radova konačno mogli da budu izabrani tokom leta – preneo je Beoinfo.

Stav države je bio da se to još jednom pokuša sa Evropskom investicionom bankom (EIB), s kojom je potpisan ugovor za finansiranje izgradnje kanalizacije – dodao je on.

„Već sam govorio da je previše pet godina čekanja otkad je pokrenut projekat sa Evropskom investicionom bankom, te da ćemo, ukoliko ne budemo mogli da izađemo na kraj, raskinuti ugovor i naći drugi način finansiranja“ – kazao je Šapić, da je stav države bio da se ipak pokuša „još jednom sa EU“ i da je to prihvatio „sa stavom da ovoga puta nema popravnog“.

„Insistirao sam da i oni i mi promenimo sve dosadašnje članove svih komisija, što smo i učinili. Obe nabavke su sada raspisane i očekujemo da u toku leta dobijemo izvođače i za kanalizaciju i za postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda“, kazao je on.

Šapić je rekao da, „ukoliko ovoga puta bude došlo do bilo kakvih komplikacija, krivica Grada Beograda ne postoji“, a
„ako stav države nakon toga bude da treba sa EIB-om to da radimo, mi u tom projektu nećemo učestvovati ukoliko ja budem vodio grad“.

Kazao je da „ne želi da veruje da je i do sada, za ovih pet godina, postojala bilo kakva vrsta opstrukcije“, ali je „činjenica da se stojalo u mestu“.

„Dobili smo ovoga puta sve moguće garancije iz EIB-a, Kancelarije EU i ambasadora EU, da će sve uraditi da dobijemo konačno izvođača, a opet ponavljam, sve što je do nas mi smo uradili, uz moj dodatni lični angažman“, rekao je Šapić.

Ranije je saopšteno da bi- po ugovoru iz 2019. između Grada Beograda i EIB- a, izgradnja fekalne kanalizacione mreže trebala da košta 50 miliona evra, dok su, po navodima medija, od tada tenderi nekoliko puta poništavani i produžavani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari