Šapić: Spreman sam da dam ostavku i da krivično odgovaram 1foto FoNet/Beoinfo

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da je srećan što će tužilaštvo da ispita slučaj Kentkart, a na pitanje N1 da li će podneti ostavku, ako se ispostavi da je autentičan snimak na kom se čuje da njegov šef kabineta nudi nameštanje tendera toj kompaniji, kaže – ne samo to, već bi i on i odgovorni trebalo krivično da odgovaraju, kao „što bi trebalo krivično da odgovaraju“ oni koji su ih „lažno optužili“.

Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) u Skupštini Srbije Vladimir Đukanović izjavio je da pravosudni organi moraju najhitnije da reaguju i ispitaju slučaj navodnog nuđenja nameštanja javne nabavke turskoj firmi „Kentkart“ od strane šefa kabineta gradonačelnika Beograda.

Na pitanje N1 da li će se povući iz stranke ukoliko mu ona to zatraži, s obzirom na to da je Đukanović izjavio da bi trebalo da podnese ostavku ukoliko se to ispostavi to kao istina, rekao je da se slaže sa njim (Đukanovićem) – da ne treba samo da se podnese ostavka već da i on i odgovorni treba da krivično odgovaraju i dodao: „Kao što bi trebalo krivično da odgovaraju oni koji su ih lažno optužili“.

Srećan sam što će tužilaštvo da uđe ne samo zbog toga, već zbog čitavog predmeta i svega što je bilo proteklih 13 godina, naveo je.

Kazao je da će da insistira na tome što nisu tužilaštvu i policiji predali dokaze da je neko želeo nešto protivzakonito da uradi. Poslušao sam kasnije njihovu konferenciju i nisu nam baš objasnili za koji tender i javnu nabavku im je i šta tačno nuđeno i koji su koraci tim povodom urađeni, kazao je Šapić.

Ne može da se prvo ide u medije, u BIRN, a ne u policiju, dodao je. „Na stranu što ćemo da videmo da li je sečen, montiran i od koliko materijala smo dobili tih dva puta po tri minuta“, kazao je Šapić.

Naše je pravo da od prevaranata izvučemo na koji način su nas pljačkali, kazao je Šapić.

Na pitanje o eventualnoj smeni, ako se tvrđeno ispostavi kao istina, kaže: „Stranka može mene sutra da smeni, donese odluku na stranačkim organima, predloži odbornicima Skupštine grada – podignu ruku i putuj, igumane. Stranku ništa ne sprečava, mogla je to da uradi u novembru, kad je opozicija tražila, pa to nije urađeno (…) Ni stranku ni Đukanovića ništa ne sprečava da traži zahtev za moju smenu, ne samo za to već i za druge stvari“.

Mogu sutra da me smene, ali ne mogu da me promene u odluci da radim ovakve stvari, dodao je. Raspao nam se javni prevoz, ljudi nezadovoljni – niko ne plaća, kaže.

Na pitanje zašto nije prijavio ucene policiji o kojima je govorio – a u vezi sa audio snimkom, kaže da nije prijavio policiji ni kada su mu dolazili na kuću. Kad mi dolazite na dom, ja ću to da branim krvlju, rekao je navodeći da je N1 to „podržao“ – da podsetimo, samo zato što smo izveštavali o protestu ispred njegove kuće, gde su mladići u kapuljačama čupali kablove ozvučenja demonstrantima.

Vraćajući se na pitanje, kaže da mu nisu pretili smrću, da zato nije prijavio.

Inače, opet se osvrnuo na N1, navodeći da će večeras građani gledati na televiziji sve „ono što se nije desilo“. U videu možete da pogledate celo obraćanje.

Podsetimo, po nalogu Višeg javnog tužioca u Beogradu, Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije formiralo je predmet o sastancima šefa Šapićevog kabineta sa predstavnicima Kentkarta i zatražilo dokumentaciju od Uprave grada Beograda u vezi sa zaključenjem ugovora o pružaju usluga sa pomenutom kompanijom, kao i izjašnjenje o načinu na koji je ovaj ugovor dodeljen, odnosno zaključen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari