Šapić: Velike kiše "sprale" efekat prskanja komaraca sa zemlje, sledi zaprašivanje iz aviona 1foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić rekao je danas da su velike kiše proteklih dana „sprale“ efekte zaprašivanja komaraca sa zemlje i umanjile njegov rezultat, a da su velike količine vode pospešile razvoj larvi komaraca više nego što je to bilo prethodnih godina, zbog čega će ove godine akcija biti sprovedena i iz vazduha avionima.

On je na početku velike dvodnevne akcije zaprašivanja komaraca iz aviona, koji će poleteti sa aerodroma „Lisičji Jarak“ u Padinskoj skeli, kazao da se nada da će posle današnjeg i sutrašnjeg zaprašivanja iz vazduha stanje biti nešto drugačije i da će Beograđani moći uveče ponovo nesmetano da izađu napolje, a da ne razmišljaju o tome da li će da ih izujedaju komarci.

Naglasio je da je obaveštenje dato na vreme i pčelarima, kako bi reagovali i zatvorili košnice, preneo je Beoinfo.

„Sada ćemo biti spremni i za sledeću godinu ukoliko budu ovakve vremenske prilike. Na taj način pokušaćemo da izbegnemo ovaj period od petnaest dana kada je bilo veliki intenzitet komaraca zbog padavina“, rekao je gradonačelnik.

Šapić: Velike kiše "sprale" efekat prskanja komaraca sa zemlje, sledi zaprašivanje iz aviona 2
foto (BETAPHOTO/BEOINFO)

Napomenuo je da je dosta uloženo u opremu, kako bi se na najsavremeniji način sprovodile i akcije sa zemlje i vode. Vršilac dužnosti direktora „Gradske čistoće“ Marko Popadić kazao je da će se večeras komarci zaprašivati iz pet aviona, koji će pokriti određene delove grada, te da se očekuje da danas i sutra bude odrađeno više od 10.000 hektara.

Prema njegovim rečima, tretman će se sprovoditi u vremenskom intervalu od 17.30 do 20.30 sati.

„Za ovaj proces smo dobili preporuke svih nadležnih institucija, a preparati koje koristimo apsolutno su bezbedni i sigurni za sve građane. Iz aviona nećemo raditi naseljena mesta, već obale reka, gde ima guste vegetacije“, rekao je Popadić, koji je dodao da će biti angažovani avioni JAT avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari