Šapić i Vučić "zaratili" oko Titovog groba: Ko će odlučivati o izmeštanju? 1Foto: FoNet Instagram

Izmeštanje grobnice Josipa Broza Tita koju je predložio gradonačelnik Aleksandar Šapić tema je prethodnih meseci, a o njoj se oglasio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić usprotivivši se Šapićevoj ideji.

Na konstataciju da je predsednik izjavio da je Josip Broz deo istorije Srbije i Jugoslavije, i da grobnica neće biti izmeštena, Šapić je gostujući u emisiji OKO na RTS-u rekao da očigledno imaju različita mišljenja i da će Vlada Srbije pre da posluša Vučića kao najvećeg autoriteta, nego njega.

„Moji i njegovi pogledi, barem ono što smo do sada razgovarali, se suštinski ništa na razlikuju o tom periodu, a sad ova stvar, pa ne možemo svi isto da mislimo“, dodao je Šapić.

Prvi sekretar SKOJ-a Miloš Karavezić navodi za naš list da oni primećuju da postoje određeni sukobi i različita mišljenja unutar vladajuće strukture, ne samo unutar SNS-a, već i drugih partija poput SPS-a i Pokreta socijalista.

„U tom smislu za nas je svakako pozitivno to što su pojedini ljudi unutar vladajuće stranke, pa i sam predsednik, najavili da izmeštanja grobnice neće biti. Ono što je činjenica jeste da je Šapić dokazani antikomunista i veliki je problem da se takav čovek nalazi na čelu glavnog grada Srbije“, ukazuje Karavezić.

Pored same Kuće cveća, primetne su i Šapićeve namere, kao i planove same Vlade i države, da uništi, kako kaže naš sagovornik, veliki broj kulturnog dobra iz socijalizma.

„To vidimo sa najavljenim rušenjem Hotela Jugoslavije, generalštaba, vidimo da se targetiraju građevine koje su izgrađene u socijalizmu i koje su bile meta napada NATO agresije“, smatra Karavezić.

Pratiće situaciju sa Kućom cveća, a ako dođe do dalje priče o izmeštanju Titovog groba, organizovaće skupove kako bi se to sprečilo.

„Ne samo zbog ideološkog aspekta, već i zbog činjenice da je Muzej Jugoslavije najuspešniji i najrentabilniji muzej u Srbiji, veliki broj turista dolazi upravo iz inostranstva kako bi posetili muzej i Kuću cveća, koji su svakako znamenitosti Beograda“, objašnjava Karavezić.

Smatra da Šapić i Vučić svakako imaju određene razlike, ali je problem u suštini, kada je u pitanju investitorski urbanizam i čitav neoliberalni model ekonomije, poprilično su „na liniji“.

„Nemaju nekih velikih razmerica. Ne očekujemo da će biti ikakvog rušenja Kuće cveća, Vlada je svesna koliko je Tito i sam taj simbol popularan u narodu. Mislim da se neće odlučivati na takav korak, ali ne treba verovati njima, uvek treba biti na oprezu da tako nešto ne urade“, zaključuje Karavezić.

Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, kaže da Aleksandar Šapić ima problem sa time što ne razume da istorija Beograda ne počinje, ali se i ne završava sa njim.

„Jedino što će se završiti jeste istorija njegovog katastrofalnog upravljanja Beogradom. On je čovek koji ne ume da menja stvari na bolje ni u sadašnjosti, a tek nije stručan niti ima kredibilitet da sprovodi reviziju istorije“, objašnjava on.

Što se tiče njihovog unutarstranačkog odnosa, odnosno da li se Šapić i Vučić na neki način prepiru, naš sagovornik ukazuje da je to njihova privatna stvar koja traje već godinama, ali to nije važno za građane Srbije.

„Ono što je za nas važno jeste da ti suludi pokušaji neće proći“, zaključuje Grbović.

Podsećamo, pored ideje da se izmesti grob Josipa Broza Tita, Aleksandar Šapić je podneo zvaničnu inicijativu da se Draži Mihailoviću podigne spomenik u parku Terazijska terasa.

„Inicijativu sam podneo jer smatram da čovek kome su dve od najvećih sila u borbi protiv fašizma i nacizma, SAD i Francuska, dodelile najviše državno odlikovanje, to zaslužuje“, izjavio je Šapić.

Istakao je da je to važno zbog nacionalnog pomirenja i kako ne bi više dolazilo do podela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari