Sara Pejlin se još nije kandidovala za predsednika, ali tvrdi da će pobrati pobedu ukoliko se odluči na takav korak.

– Verujem da će biti tako, rekla je bivša guvernerka Aljaske odgovarajući na pitanje da li misli da može da porazi aktuelnog predsednika SAD Baraka Obamu u izbornoj utakmici, prenose američki mediji. Pejlin je izgubila izbore 2008. kada je bila kandidat republikanaca za potpredsednika SAD.

Vodeći političari ignorisali su njenu izjavu, pošto ih nije iznenadila. Iako se ranije nije precizno izjašnjavala o svojim planovima da se kandiduje za predsednika, Pejlin je u poslednjih nekoliko meseci značajno promenila svoju retoriku. Osnovala je sopstveni komitet za političko delovanje SaraPAC i nagovestila i levici i desnici da ima želju da učestvuje u izbornoj utakmici.

Nedavno sprovedene ankete pokazuju da je Pejlin podelila javnost, budući da joj je podršku pružilo 46 odsto građana, dok se 49 odsto izjasnilo protiv nje. Novinar Vašington posta nedavno je nazvao Pejlinovu „plačljivicom“ koja treba da „očvrsne“ ukoliko želi da se kandiduje za predsednika.

Verovatno još osetljiva na medijske kritike, budući da je tokom predsedničke kampanje 2008. redovno bila predmet podsmeha zbog, kako se navodi, manjka iskustva i znanja o spoljnoj politici, Pejlinova priznaje da za nju najveći izazov predstavlja uveravanje javnosti u njene kvalifikacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari