U toku je realizacija projekta „Saradnja briše granice“ u organizaciji nevladinih organizacija Bonum iz Pljevalja i Centra za istraživanja u politici Argument iz Prijepolja, koji je podržala Evropska komisija u okviru IPA programa prekogranične saradnje između Crne Gore i Srbije.

Cilj projekta je bolja povezanost između dva susjedna grada Pljevalja i Prijepolja, kao i rešavanje svakodnevnih životnih potreba njihovih građana.

Pogranični gradovi Pljevlja i Prijepolje su udaljeni samo 32 kilometra, ali nemaju redovnu saobraćajnu liniju, što građanima otežava komunikaciju i uzrokuje probleme u saradnji, posjetama, kulturnoj i ekonomskoj razmjeni i slično. Posebno je značajno to što su građani Pljevalja upućeni na željezničku prugu preko koje lakše mogu putovati po regionu.

Između kulturnih institucija ne postoji saradnja i građani tako ostaju uskraćeni kulturnih sadržaja i prisustvovanja kulturnim manifestacijama. Poseban problem postoji u povezivanju i saradnji škola i učenika jer u proteklom periodu između njih nije bilo nikakvih kontakata. Neophodno je organizovati zajedničke susrete i sportska takmičenja mladih.

Projekat je počeo prikupljanjem 200 potpisa građana za građansku inicijativu koja će se uputiti gradonačelnicima Pljevalja i Prijepolja, kojom se traži od njih da se dogovore o uspostavljanju redovne saobraćajne linije i afirmiše učešće građana u donošenju odluka na lokalnom nivou. Održaće se jedan sastanak predstavnika lokalne samouprave i autoprevoznika na kome će se dogovoriti o modalitetima rešavanja ovog problema.

– Kroz realizaciju ovog projekta, sredstvima donatora će se finansirati sa 300 evra mjesečno autoprevoznici iz Pljevalja i Prijepolja, koji budu izabrani da održavaju ovu liniju dok se ona ne uhoda i bili bi u obavezi da liniju održavaju dvije godine, rekao je Ruždija Strujić, direktor Bonuma. „Drugi dio projekta predviđa organizovanje kulturne manifestacije Saradnja gradova kroz vijekove, javne tribine o kulturno-istorijskim znamenitostima gradova, kao i prezentaciju umjetničkog stvaralaštva sa organizovanjem izložbi. Organizovanje sportskih susreta za mlade, formiranje volonterskih centara u Prijepolju i Pljevljima, organizovanjem edukativnih kampova, kao i izrada zajedničkog veb sajta na kojem će biti dostupni kulturni i turistički potencijali Prijepolja i Pljevalja”, rekao je Slobodan Martinović predsjednik NVO Argument iz Prijepolja. Zajedničkom sastanku i pres konferenciji prisustvovao je i Borjan Džogaz, predstavnik Sekretarijata za opštu upravu i društvene djelatnosti opštine Pljevlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari