Kulturni centar Zrenjanin uspostavio je saradnju sa Geteovim institutom u Beogradu, zahvaljujući kojoj će ovdašnja publika imati prilike da pogleda nemačka filmska ostvarenja u okviru projekcija koje zrenjaninska institucija kulture organizuje.

Naime, Kulturni centar Zrenjanin prepoznatljiv je po svom filmskom programu, koji čini selekcija umetničkih ostvarenja grupisana tematski i što je najvažnije, reč je o besplatnim projekcijama. Poseta nije velika, ali je kontinuirana tako da su istinski zaljubljenici u film imali prilike da u okviru projekcija vide brojna kvalitetna filmska ostvarenja. Poslednjih godina filmovi se prikazuju u okviru ciklusa klasifikovanih po zemlji porekla a sada je došao red na nemačku kinematografiju. Na repertoaru su savremeni i nagrađivani filmovi „Almanya, dobrodošli u Nemačku“ u režiji Jasemin Šamdereli, „Ono što ostaje“ – režija Hans Kristijan Šmid. „Barbara“ – režija Kristijan Pecold. „Hana Arent“ – režija Margaret fon Trota, „Druga domovina – hronika jedne vizije“ – režija Edgar Rajc, „Džek“ – režija Edvard Berger, „Voljene sestre“ – režija Dominik Graf, „Ljubavne šnicle“ – režija Jakob Las, „Vreme kanibala“ – režija Johanes Naber, „Između svetova“ – režija Feo Aladag. Projekcije su od srede 18. do petka 27. marta svakog dana od 20 časova u Kulturnom centru, a serijal nemačkog filma nosi naziv „Putujući bioskop“.

Banatorijum Uglješe Šajtinca

Zrenjanin – Umetnički savet Mesne zajednice „Veljko Vlahović“ u Zrenjaninu organizuje promociju knjige Uglješe Šajtinca „Banatorijum“. Na promociji govore Gojko Božović, urednik izdavačke kuće „Arhipelag“, Dragan Rajačić, Ilija Rajačić i Uglješa Šajtinac. Promocija se održava u petak, 20. marta u 19 časova u Čitaonici mesne zajednice Bagljaš. M.P.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari