Saradnja Srbije i Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja 1Izvor: Ministarstvo prosvete

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić primio je danas šefa međunarodne saradnje Objedinjenog instituta za nuklearna istraživanja (OINI) iz Dubne Dmitrija V. Kamanjina i izrazio očekivanje da će Srbija uskoro postati punopravni član tog instituta.

Ružić je istakao da je važno što su dve strane u oktobru 2019. godine potpisale mapu puta koja svojim aktivnostima vodi do punopravnog članstva Srbije u OINI.

Ovaj institut je, prema njegovim rečima, od velikog značaja jer predstavlja jedan od najvećih istraživačkih centara u svetu u oblastima fizike čestica, nuklearne fizike, fizike kondenzovane materije i radijacione biologije.

„Statusom punopravne članice, našim istraživačima će biti omogućeno učešće u osmišljavanju naučnih istraživačkih projekata u različitim oblastima s obzirom na multidisciplinarnu delatnost Instituta“, rekao je Ružić.

On je dodao da sada saradnja obuhvata 12 projekata koje realizuju saradnici Instituta „Vinča“, Instituta za fiziku i Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

Prema njegovim rečima, saradnja uključuje i obrazovanje i obuku, prvenstveno mladih istraživača iz više naučnih i obrazovnih institucija iz Srbije.

On je dodao da, pored tri navedene institucije, u obrazovanju i obuci učestvuju Fizički fakultet, Fakultet za fizičku hemiju i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu.

Državna sekretarka u Ministarstvu Marijana Dukić Mijatović koja je glavni koordinator ove saradnje ispred MPNTR rekla je da je u proteklom periodu održano više sastanaka i pokrenut niz aktivnosti sa ciljem kako bi se ubrzalo postizanje statusa Srbije kao punopravne članice OINI.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari