Rudarstvo predstavlja veoma perspektivnu granu i dobru osnovu za razvoj srpske ekonomije imajući u vidu do sada potvrđena rudna bogatstva u našoj zemlji ali i u opštini Žagubica. Kanada je vodeća zemlja u svetu po pitanju stepena razvijenosti rudarstva i zokonske regulative.

Kanada Fond pruža finansijsku podršku projektu „Rudarstvo: Promovisanje ekonomskog upravljanja i razvoja za demokratsku tranziciju“, koji u Srbiji realizuju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i konsultantska kuća Breakthrough d.o.o.

Čelni ljudi ovog projekta bili su učesnici okrulog stola na temu „Rudarstvo: ekonomski potencijal“ koji je lokalna samouprava Žagubice organizovala 24. februara. Uvaženi gost opštine Žagubica bio je njegova ekselencija Roman Vaščuk, Ambasador Kanade u Republici Srbiji.

Važeći Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima sadrži brojne nedostatke i otežavajuće okolnosti za potencijalne investitore u ovoj oblasti, i upravo ovaj projekat ima za cilj da ubrza donošenje novog Zakona po uzoru na najbolje svetske prakse u rudarstvu. Donošenje novog Zakona ubrzalo bi i proces otvaranja rudnika zlata na Crnom Vrhu, gde je nedavno završeno geološko istraživanje od strane kanadske kompanije Avala resurs, što bi za Žagubicu značilo unapređenje ekonomskog razvoja opštine i povećanje zaposlenosti.

Na području opštine radi RMU „Jasenovac“ Krepoljin, Rudnik kalcita na Crnom Vrhu i preduzeće „Mermer“ koje radi na eksploataciji i preradi kamena.

Domaćin okruglog stola bio je predsednik opštine Žagubica Safet Pavlović koji je na početku u najkraćem predstavio opštinu i istakao značaj sastanka za lokalnu zajednicu:

„Posmatrajući naša strateška opredeljenja koja se baziraju na unapređenju uslova za bolju iskorišćenost raspoloživih resursa, sigurno je da današnja tema „Rudarstvo-ekonomski potencijal“, od izuzetnog značaja za našu lokalnu zajednicu. Lokalna samouprava daje punu podršku ovakvim inicijativama i pozitivnim idejama. I za sam kraj zahvalio bih se u ime opštine na ukazanom poverenju da naša lokalna samouprava bude deo i učesnik ove inicijative.“

Ambasador Kanade u Srbiji Roman Vaščuk se zahvalio domaćinima i rekao da će odgovorno i uspešno rudarstvo igrati u važnu ulogu u budućnosti Srbije:

„Mi smo u saradnji sa NALED-om i konsultantskom kućom Breakthrough pokrenuli ovaj projekat, jer verujemo da će odgovorno i uspešno rudarstvo igrati važnu ulogu u budućnosti Srbije i u budućnosti kanadsko – srpskih ekonomskih veza. Srbija ima svoju sopstvenu, dugu tradiciju u rudarstvu. Početkom 20. veka Srbija je bila u saradnji sa Međunarodnim invenstitora i opet na početku 21. veka ima veliki međunarodni, a uglavnom i kanadski interes u partnerstvu sa Srbijom u rudarstvu. Sve ovo mora da se odvija u zakonskom okviru Republike Srbije, koji se već osniva na dobrom međunarodnom iskustvu, ali može da se još poboljša. Svima nama želim uspeha u ovom kratkom projektu, ali i u dugotrajnom razvoju rudnika i rudarstva u ovom kraju.“

Inicijativu za ubrzano donošenje novog Zakona o rudarstvu predstavila je Violeta Jovanović, izvršni direktor NALED-a koja je objasnila da se Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj uključila u ovaj projekat pre sve ga kako bi kroz zajedničke aktivnosti promovisali potencijal rudarstva u Srbiji, koje može biti stub strategije ekonomskog razvoja zemlje.

Ekonomske i pravne aspekte trenutne politike i propisa u sferi rudarstva, kao i iskustva i primere dobre prakse predstavili su Vilijam Infante,predstavnik kompanije Breakthrough d.o.o. i Ana Knežević Bojović, koordinator za regulatornu reformu NALED-a

O perspektivama rudarske industrije i problemima sa kojima se trenutno susreću govorili su menadžer kompanije „Avala Resurs“ Džastin Van der Torn i direktor RMU „Jasenovac“ Saša Ognjanović.

Jedinstveno mišljenje učesnika okruglog stola u Žagubici je da bi svim investitorima treba obezbediti stabilne uslove privređivanja čiji se temelji nalaze u odgovornom zakonodavstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari