U okviru projekta „Inicijativa za razvoj i privlačenje investicija u turizmu“ – TIDA, koji finansira Evropska unija kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska – Srbija, u Sofiji je organizovana prezentacija potencijalnih investicija u oblasti turizma u prekograničnom regionu, pod nazivom „Top 10 turističkih investicija u prekograničnom region Vidin – Zaječar – Bor“.

Kao top 10 investicija predstavljeni su turističko-rekreativni kompleks Dunavski biser u Mihajlovcu kod Negotina, „Adrenalinski park – Paviljon“ – Zaječar, „Podina i „Vrelo – Lovački dom“ iz Sokobanje, „Turistički punkt Kozarnica“ i „Rgoška banjica“ iz Knjaževca, dok su partneri iz Bugarske predstavili su svoje projekte „Dunavski park Vidin – Kalafat“- Vidin, „Turistički kompleks za vinski turizam“ – Novo Selo, „Ski centar podno Midžora“- Čuprene i „Ekološko selo – Madona“ selo Čiflik kod Belogradčika.

Realizujući projekat „Inicijativa za razvoj i privlačenje investicija u turizmu“, Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) u saradnji sa Privrednom komorom Vidina iz Bugarske promoviše održivi razvoj i povećanu konkurentnost kroz valorizaciju turističkih potencijala sa obe strane granice. S obzirom da je turizam kao privredna grana odabran zbog atraktivnosti ove pogranične regije, sa Dunavom, planinama, banjama, bogatim kulturnim nasleđem i prirodnim lepotama, poseban vilj kome stremi projekat je jačanje lokalnih kapaciteta za privlačenje investicija u turizmu u Vidinskoj, Borskoj i Zaječarskoj pograničnoj oblasti. Projekat se inače finansira sredstvima EU u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija.

Inače, tokom prezentacije u Sofiji potpisan je Protokol o saradnji za privlačenje investicija u turizmu u zajedničkom prekograničnom regionu. Potpisnici protokola, predstavnici opština prekograničnog regiona Vidin-Zaječar-Bor, time su se saglasili da će uspostaviti efikasno i održivo prekogranično partnerstvo u promociji investiranja u turizmu i unaprediti veze između lokalne-regionalne poslovne zajednice, javnog sektora i preduzetništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari