Potpredsednica Vlade AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin i savetnik predsednika Pokrajinske vlade Saša Dragin razgovarali su u Vladi Vojvodine sa delegacijom iz Republike Belorusije, koja je posetila Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Delegaciju Belorusije činili su zamenik ministra industrije Republike Belarusije Vitalij Prima, ambasador Republike Belarusije Vladimir Čuše, zamenik gubernatora Gomeljske oblasti Boleslav Prištuk, predsednik Privredne komore Gomeljske oblasti Vasilij Starovojtov i direktor Belarus – Agropanonka Novi Sad Dragoljub Švonja

Sagovornici su se složili da je u obostranom interesu, za šta postoje izuzetno veliki potencijali, produbljivanje ekonomske i privredne saradnje, kao i povećanje robne razmene. Početak intenzivne saradnje bio je prošle godine kada je, u rekordnom roku od pet meseci, osnovano zajedničko preduzeće – fabrika traktora Belarus – Agropanonka u Novom Sadu, u kojoj se proizvode traktori najpopularniji kod vojvođanskih poljoprivrednika.

Prema rečima potpredsednice Vlade AP Vojvodine Ane Tomanove Makanove, Pokrajinska vlada sprovodi razvojnu politiku u svim oblastima, kroz podsticajne mere za povećanje proizvodnje, privlačenje stranih investicija i zapošljavanje. Pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin istakao je da Vlada Vojvodini sprovodi program oporavka privrede od posledica tranzicije i da u našoj Pokrajini imamo poslovni i industrijski prostor, opremu i kvalifikovane radnike, što bi, uz podsticaje koje pruža Vlada Vojvodine, moglo da privuče potencijalne investitore iz Republike Belorusije, posebno u oblasti poljoprivrede i metalskog kompleksa. U razgovoru je dogovoreno da će Republika Belorusija uputiti svoje stručnjake da se upoznaju sa potencijalima vojvođanskih preduzeća i mogućnostima za zajedničke projekte.

Zamenik ministra industrije Republike Belarusije Vitalij Prima je rekao da Republika Belorusija dodeljuje veliku pažnju saradnji sa Srbijom i da, nakon početnih uspeha zajedničke fabrike traktora, planiraju proširenje spektra novih proizvoda za isporuku na našu teritoriju, kao i mogućnost za proširenje proizvodnje novim proizvodima u zajedničkom preduzeću. Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, pored traktora, izloženi su i kombajni i sejačice „Belarusa“. Zamenik ministra naveo je podatke da je prošle godine iz Srbije u Belorusiju izvezeno robe u vrednosti od 8,5 miliona dolara, među kojima su i proizvodi iz Vojvodine, kao što su somborski akumulatori i pančevačko staklo. Prema njegovim rečima, proizvodi iz Srbije su kvalitetni i konkurentni po cenama i zato postoji spremnost da se poveća robna razmena.

Tokom susreta bilo je reči da su u toku razgovori o sporazumu o regionalnoj saradnji između AP Vojvodine i Gomeljske oblasti, nakon što su gradovi Novi Sad i Gomelj, zatim Univerziteti i Privredne komore već uspostavili institucionalnu saradnju.

Prvog dana sajma prodato pet traktora

Da je „belorus“ najpopularniji kod vojvođanskih poljoprivrednika potvrđeno je i na Novosadskom sajmu gde je u toku 79. Poljoprivredni sajam. Već prvog dana trajanja manifestacije, prodato je 5 „belorus“ traktora. Vojvođanski poljoprivrednici su iskoristili popust od 500 evra po traktoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari