„Balkan je, zaista, bio i ostao velika nepoznanica. Kako, inače, objasniti da je vojna saradnja pod brojem jedan u našim odnosima sa Srbijom – protiv koje smo ratovali pre samo deset godina!?“, čulo se od jednog visokog zvaničnika Pentagona, na koktelu kojim je obeležen kraj još jedne uspešne radne posete delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Gosti iz Beograda (državni sekretar za pitanja odbrane Dušan Spasojević, zamenik komandanta Združene komande VJ general Milan Mojsilović i načelnik Uprave za međunarodnu saradnju general Milorad Perić) imali su od ponedeljka brojne i formacijski visoko rangirane sagovornike iz svog sektora, kao i istaknute predstavnike ostalih delova administracije i Kongresa. Obostrani je zaključak da je ovom posetom „unapređena, proširena i dodatno učvršćena vojna saradnja“, koja je i dosad, inače, uzimana za primer kako bi mogli (i trebalo) da se razvijaju sveukupni odnosi između SAD i postmiloševićevske Srbije.

Prema oceni Džozefa Mekmilena, zamenika pomoćnika ministra odbrane, čvrst partnerski odnos dveju zemalja u oblasti odbrane posebno dolazi do izražaja u saradnji VS sa Nacionalnom gardom Ohaja. General Krejg Mekinli, komandant Nacionalne garde SAD, rekao je, u razgovoru sa Spasojevićem, da se neki elementi te saradnje uzimaju kao model i u tekućem američkom povezivanju sa oružanim snagama nekih drugih za to zainteresovanih zemalja.

O daljem razvoju i sveobuhvatnom proširenju vojnih (i ostalih) odnosa biće mnogo više reči krajem novembra, kad je – na poziv američkog sekretara za odbranu Roberta Gejtsa – dogovoren dolazak u Vašington našeg ministra odbrane Dragana Šutanovca. Biće to ne samo prva poseta iz Beograda, na tom nivou, posle punih 25 godina, već i prilika, kako navode domaćini, da se pokrene proces uspostavljanja i „željene, znatno bolje civilne saradnje“.

Kako bi to moglo da izgleda u praksi, nagovešteno je na primeru najavljenog značajnog izvoznog posla za vojnu industriju Srbije u Iraku. Između Beograda i Bagdada nedavno je dogovoren taj značajan posao – u perspektivi, vredan za našu stranu možda i više stotina miliona dolara. A, sve to uz prethodnu saglasnost Amerikanaca i kao signal kako bi to (i mnogo štošta drugo) jednog dana moglo da izgleda, kad se potpuno normalizuju međusobni odnosi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari