Sarah El Sarag za Danas: I dalje ne znamo ko je podneo inicijativu Ustavnom sudu 1Foto FoNet Marko Dragoslavić

Advokatica Sarah El Sarag je danas zajedno sa aktivistima „Ne damo Jadar“ zatražila da ih primi predsednik Ustavnog suda kako bi dobili informacije ko je podnosilac inicijative i šta je predato Ustavnom sudu.

Ona za Danas objašnjava da je razlog njihovog zahteva da ih primi predsednik Ustavnog suda taj što im iz Ustavnog suda niko nije odgovorio na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja u kojem su oni pitali sud ko je podneo inicijativu da se odlučuje o odluci Vlade da obustavi projekat „Jadar“.

Sarah El Sarag za Danas: I dalje ne znamo ko je podneo inicijativu Ustavnom sudu 2
foto Medija centar

„Od pre nekoliko dana se pojavila vest da danas Ustavni sud ima zakazanu sednicu na kojoj će se odlučivati o Uredbi Vlade kojom je projekat Jadar obustavljen. Zvaničnu informaciju ko je podnosilac i šta je predato Ustavnom sudu niko nema ali je niko ni ne demantuje. S obzirom na kratak rok od kada se informacija obelodanila, udruženje Ne damo Jadar je podneo zahtev za pristup informacijama od javnog značaja sa pitanjima: Ko je i da li je podneo bilo kakav inicijalni akt u vezi sa Uredbom, ukoliko jeste ko je podneo, broj predmeta, kopiju dokumenta, imena i prezimena postupajućih sudija kao i sudije izvestioca“, kaže Sarah El Sarag.

Advokatica dalje navodi da je prilikom ulaska u sud zatražen i sastanak sa predsednicom suda ili sa onim koga ona ovlasti, kao i sa ovlašćenim licem koje pruža odgovore na zahtev za informacije od javnog značaja,ali ih da ih je portir suda je obavestio da neće biti primljeni.

„Njima je to faktički deset minuta posla. Odluke Ustavnog suda se tiču svih građana Srbije, ne smeju ovakve stvari biti pod velom tajne i da samo „iskoči“ da postoji mogućnost i da postoji nešto u vezi sa Uredbama Vlade. Sve mora biti transparentno. Sada se čeka sledeći korak koji će demonstrirati položaj Ustavnog suda u očima poslodavca sudija“, kaže Sarah el Sarag za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari