Sarah El Sarag za Danas: Zorana Crnojević već nekoliko godina na meti BIA, do pretresa i oduzimanja telefona došlo zbog Fejsbuk grupe 1foto Medija centar

Aktivistkinja iz Vršca Zorana Crnojević, kojoj je policija danas iznenada pretresla stan i oduzela telefon, osumnjičena je za krivična dela „pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije“ i „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, potvrdila je za „Danas“ njena advokatica Sarah El Sarag.

Do pretresa i oduzimanja telefona, kako pojašnjava advokatica, došlo je zbog Fejsbuk grupe.

„Pitali su je da li je administrator grupe ‘Eko straža’, što je negirala, ali i da li je administrator grupe ‘Aktivizam’, te da li je učestvovala u objavljivanju ili odobravanju objava na Fejsbuk grupi ‘Eko straža’. Iz ličnih razloga, ona se za ove proteste uopšte nije aktivirala, već je samo stajala kao administrator grupe, ništa ne objavljujući“, objašnjava advokatica Sarah El Sarag.

Kako navodi advokatica, Crnojević je odvedena u svojstvu građanina na informativni razgovor, što je primenjivano u gotovo svim slučajevima proteklih nedelja, osim kada su bili u pitanju aktivisti Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević.

„Nemaju nikakav dokaz ili zakonsko uporište, pa ih zato sve zovu u svojstvu građanina. Kada vas pozovu u svojstvu građanina da date izjavu, sutra istu mogu da koriste kao neku vrstu izjave u eventualnom krivičnom postupku“, objašnjava El Sarag.

Napominje advokatica da građani nisu u obavezi da daju šifre mobilnih aparata pripadnicima MUP-a ili BIA.

„Oni imaju nalog da vam oduzmu predmet, ali niste u obavezi da date šifru svog telefona“, naglašava advokatica i dodaje da je na nekin način počela primena Zakona o informacionoj bezbednosti koji još nije ni usvojen.

El Sarag naglašava i da svi koji se nađu u situaciji da im pripadnici MUP-a pretresaju stan, treba da obrate pažnju da ne dođe do eventualnog podmetanja dokaza od strane policije.

„Zorana je već nekoliko godina na meti Bezbednosno-informativne agencije (BIA), zbog njenog aktivizma. Mi smo to do sada uspevale da premostimo. Zvali su je više puta telefonom i tražili da dođe“, objašnjava El Sarag.

Kako dodaje advokatica, poenta svih pretresa, privođenja i odvođenja na informativne razgovore jeste „klasično zastrašivanje“.

„Crnojević je neko ko u Vršcu pokazuje svoj aktivizam. Trpela je i pretnje preko društvenih mreža. Njen aktivizam je u toj maloj sredini poprilično vidljiv i ima za posledicu da su joj, recimo, navijači konstantno ispred zgrade gde živi, uznemiravaju je“, zaključuje ona.

Kako Krivični zakonik definiše krivična dela koja se stavljaju na teret Zorani Crnojević?

Crnojević se na teret stavlja „pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije“ (član 320. stav 1 KZ) i „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“ (član 309 stav 1 KZ).

Član 320 KZ stav 1 navodi da „ko priprema izvršenje krivičnog dela iz čl. 305. do 314. i člana 315. st. 1. i 2. ovog zakonika,
kazniće se zatvorom od jedne do pet godina“.

Kako piše u Krivičnom zakoniku, u 28. glavi koja nosi naziv „Krivična dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Republike Srbije“, od člana 305 do 315 navode se: ugrožavanje nezavisnosti, priznavanje kapitulacije ili okupacije, napad na ustavno uređenje, pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja, ubistvo predstavnika najviših državnih organa, oružana pobuna, diverzija, sabotaža i špijunaža.

Kada je u pitanju „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, Crnojević se na teret stavlja stav 1 iz ovog člana koji definiše da će se „ko u nameri ugrožavanja ustavnog uređenja ili bezbednosti Srbije poziva ili podstiče da se silom promeni njeno ustavno uređenje, svrgnu najviši državni organi ili predstavnici tih organa, kazniti zatvorom od šest meseci do pet godina“.

Podsećamo, u više gradova danas su pretresani stanovi aktivista koji se dovode u vezu sa protestima protiv litijuma i kompanije „Rio Tinto“.

Odbornik Ekološkog ustanka u Vranju i aktivista Dragan Antić, koji je priveden danas, osumnjičen je za krivično delo „pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“, izjavio je njegov advokat Igor Zlatković, takođe odbornik u Skupštini grada Vranja.

U proteklih nekoliko sati stanove četvoro aktivista i članova „Eko straža“ pretresali su pripadnici Uprave kriminalističke policije (UKP), saopšteno je iz ovog udruženja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari