Ministar inostranih poslova Slovačke i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Miroslav Lajčak naglašava da su Srbija, Crna Gora i Makedonija bile najbolje pripremljene i da su ispunile uslove, za razliku od ostalih, tako da je opravdano ukidanje viza za njihove građane.

„ Za liberalizaciju viznog režima je postavljen jasan plan sa konkretnim, merljivim koracima koji je svaka država zapadnog Balkana znala. Činjenica je da su Makedonija, Crna Gora i Srbija bile najbolje pripremljene i ispunile uslove. U BiH sam uvek upozoravao da na primer pripreme za biometrijski pasoš kasne više od godinu dana u poređenju sa susedima“, objasnio je Lajčak u intervjuu bečkom Prese. Upitan da li će liberalizacija viznog režima za susede predstavljati „pozitivan šok“ za BiH, Lajčak je odgovorio „da se to neće shvatiti kao motivacija za više napora, već kao dokaz diskriminacije“.

„Sarajevo ne gleda u ogledalo kako bi spoznalo sopstvene propuste, već pripisuje krivicu EU. Tome moramo pridati veću pažnju, jer jedna frustrirana nacija ne može ni za nas biti plodonosni partner“, upozorio je Lajčak. Lajčak je ocenio da je BiH u pojedinim oblastima „dalje pala unazad nego što je bila“.

Bez jedinstvene vizije

Govoreći o visokom predstavniku šef slovačke diplomatije je ocenio da nijedan visoki predstavnik u BiH ne može biti uspešan sve dok ne bude postojala jedinstvena vizija. „Međunarodna zajednica ne zna šta želi i ne postavlja jasna pravila. BiH je, na jednoj strani, prihvaćena država da može od 1. januara iduće godine u Savetu bezbednosti UN da ima mesto nestalne članice, a na drugoj strani se tretira kao nezrela država koja mora biti pod međunarodnim nadzorom, i u tom Savetu bezbednosti se o njoj donose odluke. Ta suprotnost je apsurdna“, konstatovao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari