Više stotina građana koji traže ostavke Vlade Federacije BiH i svih struktura vlasti u BiH, i juče je izašlo na ulice i ispred zgrade Predsedništva BiH. Saobraćaj u centru grada bio je obustavljen, a na skupu koji je obezbeđivala policija nisu zabeleženi incidenti.

Građani su nosili transparente na kojima je pisalo „Hoćemo zakone“ i uzvikivali „Lopovi, ostavke, izlazite napolje!“ Oni su takođe govorili da su „građani Sarajeva bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti“. Učesnici protesta su zapretili i blokadom grada ako ne budu pušteni uhapšeni tokom proteklih dana.

Demonstranti su zatim krenuli ka Tužilaštvu kantona Sarajeva (KS), izvestio je sajt Klix.ba, i pozvali druge građane da im se pridruže, poručivši da će se sami obračunati s huliganima ukoliko se pojave. Iz pritvora je puštena jedna grupa uhapšenih, dok je druga policijskim vozilima prebačena u Tužilaštvo. Specijalci koji su juče obezbeđivali zgradu Tužilaštva KS skinuli su kacige i odložili štitove, na šta su okupljeni građani aplaudirali. Demonstranti su izdali proglas kojim, između ostalog, zahtevaju da političari priznaju da se radi o buntu naroda; da se minimalne penzije povećaju na 400 maraka (200 evra); da prestanu zaduživanja kod MMF i rast cena komunalnih usluga i da se obustavi uvođenje novih poreza. Učesnici protesta zahtevaju i reviziju privatizacije i plata budžetskih korisnika, ukidanje nepotrebnih putovanja, smanjenje broja kantona i državnog voznog parka, kao i puštanje na slobodu demonstranata uhapšenih u petak.

Posle trodnevnih protesta građana u Sarajevu, premijer kantonalne vlade Suad Zeljković u subotu je podneo ostavku. Demonstranti traže i smenu vladajuće strukture Federacije BiH, na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem (iz Socijaldemokratske partije – SDP), koji je rekao da je spreman za ostavku „ako postoji nova parlamentarna većina“. „Dok se to ne desi, ja ću obavljati ovu funkciju i boriti se za narod“, kazao je Nikšić. On je rekao da je „jedino što je potrebno za promenu vlasti u Federaciji BiH 50 glasova u Parlamentu“ i dodao da bi „vrlo rado“ prihvatio vanredne izbore u FBiH.

Juče se i stotinak građana okupilo ispred zgrade gradske uprave u Bijeljini, protestujući protiv lokalnih vlasti, javila je bijeljinska Televizija BN, ali je održan i „kontramiting“. Građani su uzvikivali: „Lopovi, lopovi!“, „Lopovi, napolje!“. Istovremeno, samo desetak metara dalje, ispred zgrade Centra za kulturu, druga grupa građana je uzvikivala: „Srbija, Srbija!“, „Mnogo ste smešni“, „Bijeljina je Srbija, nikad Federacija!“. Protesti su juče zabeleženi i u Bihaću, na kojima se okupilo oko 500 građana, koji su tražili ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače.

Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović ocenio je da su „u ovakvoj situaciji vanredni izbori jedina opcija“. Izetbegović je rekao da se „lično uopšte ne oseća odgovornim za poslednje događaje“. Prema njegovim rečima, u Federaciji BiH se mora smanjiti administracija, izjednačiti plate u realnom sektoru i administraciji i treba raditi na programu mera. Do sada, nakon četiri dana protesta, ostavke su podneli premijeri kantona Tuzla, Zenica i Sarajevo.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko ocenio je da bi, ako stanje u BiH eskalira, eventualno trebalo razmisliti o slanju trupa EU u BiH. „Razmotrićemo stanje u BiH u utorak u međunarodnom upravljačkom odboru. Austrija će povećati broj svojih vojnika u BiH. Ako stanje bude eskaliralo, moraćemo, eventualno, da razmišljamo o trupama EU, međutim, ne sada“, rekao je Incko za bečki „Kurir“, prenela je Beta. On smatra da je sadašnje stanje u BiH najgore od završetka rata, odnosno od Dejtonskog sporazuma 1995.

Incko je zaključio da su protesti u BiH opravdani i da je posebno socijalna neravnopravnost vodila ka nezadovoljstvu građana. „Dugo ljudi nisu protestovali jer im je mir posle rata sa više od 100.000 mrtvih bio važan. Sve je pošlo iz Tuzle, gde radnici već godinu dana svake srede demonstriraju, ali im se nije pridavala pažnja“, dodao je Incko. On je negirao tvrdnje da „gori“ Balkan, te dodao da Srbija „dobro napreduje“. Prema njegovim rečima, delimični uzrok haosa je i „državna konstrukcija u BiH koja ne funkcioniše“.

„Dejtonski sporazum je bio mirovni sporazum, koji je bio jako uspešan. Međutim, kao ustavni sporazum, on je suviše komplikovan. U Federaciji BiH postoji 11 vlada, 11 premijera, 11 ministara unutrašnjih poslova. To je neefikasno i preskupo“, naglasio je Incko.

S druge strane, zvaničnici u Evropskoj komisiji u Briselu su juče ukazali da Incko „nije predstavnik EU“, saopštili su agenciji Beta izvori iz službe visoke predstavnice EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Ketrin Ešton, uz opasku da dodatne ocene stanja u Bosni i izjave Incka treba potražiti i u delegaciji EU u Sarajevu i u komandi snaga EU – Eufor, u BiH.

Vučić, Dodik i Bosić protiv nasilja

Beograd – Nema potrebe da paljenjem zgrada, nasiljem, prebijanjem policajaca rešavamo političke probleme. Srbija želi stabilnost u regionu i to je od presudnog značaja – rekao je juče prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa liderima dve najjače stranke u RS Miloradom Dodikom i Mladenom Bosićem. On je u Vladi Srbije takođe naglasio da je pitanje političke, ekonomske i socijane stabilnosti Srpske ključno pitanje za Srbiju i da će se svim snagama takva vrsta stabilnosti podupirati.

Dodik je rekao da RS neće prihvatiti intervenciju međunarodne zajednice po bilo kom pitanju izvan Ustava i normalnih procedura, te da su protesti u Federaciji BiH sračunati i da je njihov cilj destabilizacija Srpske. „Zbivanja u Federaciji BiH imaju političku pozadinu kojoj je cilj revizija Dejtonskog sporazuma iz 1995“, rekao je predsednik RS.

Dodik je naglasio da će policija RS zabraniti organizovani ulazak demonstranata iz Federacije BiH u RS. Predsednik SDS Mladen Bosić rekao je da je zajednička ocena svih u RS da se u Federaciji BiH radi o opasnim procesima koji mogu da eskaliraju u smerovima koje niko ne bi želeo.

Danas popodne u Beogradu na Trgu Republike biće održan skup solidarnosti „Podrška narodu Tuzle iz Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari