Šarčević apeluje da se sačeka sa naručivanjem udžbenika 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Ministar prosvete Mladen Šarčević uputiće ove nedelje pismo školama da sačekaju sa nabavkom udžbenika za iduću školsku godinu i da ih ne kupuju preko posrednika već preko školskih zadruga da bi bili jeftiniji.

Na pitanje Danasa šta će biti sa školama koje su već ušle u tu proceduru, ministar je rekao da nema mogućnost da utiče ako su roditelji potpisali ugovor sa dobavljačima.

On je ocenio da su mnogi prelazni period do donošenja novog Zakona o udžbenicima iskoristili za lične interese i “lov u mutnom” i nisu vodili računa o interesu đaka i roditelja.

Upitan da li je Ministarstvo moglo ranije da reaguje i upozori škole da sačekaju donošenje propisa kako bi formirali učeničke zadruge i preko njih naučili knjige, Šarčević je odgovorio da nije imao osnova za to, jer se očekuje da Nacrt zakona o udžbenicima u četvrtak bude na Vladi i da se potom po hitnoj proceduri razmatra u parlamentu.

– Škole koje ne budu žurile imaće jeftinije udžbenike. Stari zakon je neko iskoristio da se po njemu ponaša, a sve pod izgovorom da roditelji imaju više rata za kupovinu udžbenika. Ovo je prelazno rešenje i ja ću biti mudar i moraću to da pogutam, ali ću to negde zabeležiti, pa kad budemo vrednovali škole doći ćemo i do kategotije etos. Ovde nema etosa, kao što u Kragujevcu nema Etičke komisije – ocenio je Šarčević.

Kako je naš list pisao, u školama koje su naručile udžbenike preko posrednika vade se da je takvu odluku doneo savet roditelja, kako bi se knjige plaćale u više rata. Drugi razlog je što nisu dobili uputstvo o formiranju učeničkih zadruga. Ministarstvo još nije završilo to stručno uputstvo jer se dugo čeka da ostala ministarstva daju svoje mišljenje na taj dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari