Šarčević: Nije samo škola odgovorna za napad na romskog dečaka 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Ministar prosvete Mladen Šarčević osudio je fizičko nasilje nad romskim dečakom, učenikom Osnovne škole „Karađorđe“, ali je istakao da se taj incident nije desio u samoj školi i da nije fer da se škola zbog toga smatra odgovornom.

– Naravno da je nedopustivo da se deca fizički sukobljavaju. Ne želim da mešam teze, ali besmisleno za incidente koji se dešavaju van škole, odgovornom smatra samo škola. Postoje i drugi odgovorni, porodica, policija, centri za socijalni rad. Ovo se nije desilo u školi i besmisleno je prišivati školi svaku odgovornost. OŠ “Karađorđe“ je vrlo uzorna škola, koju vodi kvalitetan direktor i deca to znaju pa neće da se sukobljavaju u školi već pobegnu negde u naselje da to rade – rekao je Šarčević.

Ministarstvo prosvete apelovalo je na sve da se pre objavljivanja ovakvih vesti dobro provere činjenice o mestu incidenta, jer škola ne može da snosi odgovornost za događaje van školskog dvorišta.

– Iako se incident desio van školskog dvorišta, škola je odmah po saznanju preduzela korake iz domena vaspitnog rada u okviru svoje nadležnosti. U školi je nakon obavljenog razgovora sa učenicima, prvo obavljen razgovor sa pripadnicima Policijske uprave Voždovac , zatim je održan sastanak Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja , kome su pored članova Tima prisustvovale i odeljenske starešine. Na sastanku su se članovi Tima usaglasili oko stepena nasilja i u skladu sa tim utvrđene su mere i dalji koraci. Nakon toga je obavljen razgovor sa roditeljima pomenutih učenika osmog razreda, koji su upoznati sa dešavanjem i upućeni da se dalje jave PU Voždovac. Obavljen je i razgovor sa učenikom sedmog razreda i njegovim roditeljima u kom su predočene sve mere zaštite i podrške koje će škola preduzeti – kažu u Ministarstvu.

Dodaju i da ovakvi događaji ukazuju na potrebu intenzivnijeg uključivanja roditelja u vaspitni rad sa svojom decom, jer do obaveznog uključivanja u obrazovni sistem do šest godina deca usvajaju sistem vrednosti koji im nudi uža i šira porodica i ukupno društveno okruženje. Ministarstvo izražava uverenje da će porodice dečaka koji su učestvovali u ovom incidentu sa punom ozbiljnošću sagledati potrebu svog angažovanja za dalji razvoj dečaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari