Šarčević: Potpisan sporazum sa Crnom Gorom 1Foto: FoNet/Antonio Ahel

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministar prosvete Crne Gore Damir Šehović poptisali su danas sporazum o saradnji dve države u oblasti obrazovanja.

Sporazumom je, između ostalog, predviđeno formiranje mešovite komisije, podsticanje neposrednih kontakata državnih i obrazovnih institucija, razmena nastavnika, univerzitetskih predavača, akademskih stručnjaka, gostujućih profesora, kao i saradnja u oblasti inkluzije i obrazovanja odraslih i razmena stipendija. Šarčević je upoznao Šehovića sa zakonskim rešenjima čiji je cilj unapređenje kvaliteta obrazovanja, a istakao je i da se prvi put donosi zakon o dualnom obrazovanju.

Šehović je rekao da Crnu Goru u oblasti obrazovanja u narednom periodu očekuju mnoge promene, a najviše u visokom obrazovanju. “Čeka nas promena modela studija i modela finasiranja. Biće povećana izdvajanja, ali i odgvornost univerziteta. Kada je reč o srednjim stručnim školama, najveći problem je što ne školuju kadar za tržište i u toj oblasti će nam iskustva Srbije umnogome pomoći”, poručio je Šehović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari