Šarčević: Sankcionisati nemar direktora 1Foto: Fonet/Antonio Ahel

Ministar prosvete Mladen Šarčević je pojedinim direktorima uputio pisma s napomenom da će ubuduće pokretati krivični postupak protiv onih koji olako srljaju u sudske sporove, jer su, zbog izgubljenih sudskih procesa, pojedine škole napravile dugove u visini od 215 i po miliona dinara.

Dugov nastaju greškom direktora ili zbog toga što sa isplatom kasne lokalne samouprave pa je utužena škola, a Ministarstvo mora da na godišnjem nivou opredeli deo novca za podmirivanje dugova koji su nastajali godinama.

„Imate slučaj da je recimo 2005. godine neko dozvolio da u Matematičkoj gimnaziji bude formirano samofinansirajuće odeljenje. To je trajalo četiri godine i neki roditelji koji su to iskoristili kasnije su tužili školu zato što je srednja škola po zakonu besplatna“, rekao je gostujući u Dnevniku RTS ministar prosvete Mladen Šarčević.

Najveću odgovornost imaju direktori, ali odluke prolaze i školske odbore.

„Ni to nije dobro i to se svelo na neke saveze direktora sa većinom u školskom odboru. Školski odbori ne reaguju na ono što im mi iz Ministarstva šaljemo“, kaže Šarčević i upozorio da se olako srljanje ili jasno ne činjenje u smislu postupka naplate više neće tolerisati.

Ministarstvo prosvete ispituje i navode da je direktor Visoke medicinske škole u Ćupriji naredio profesorima da namerno obaraju studente zbog novca, rekao je Šarčević.

„Dat je predlog da se smene tri člana Saveta te škole koje bira vlada, ali vlada kao osnivač ima manjinu u savetu. U sadašnjem zakonu, tu ste zakovani, to je borba sa vetrenjačama“, rekao je Šarčević.

Kako kaže, tu se radi o autonomiji škole u odnosu na moć centralne vlasti, ali ističe da prvenstveno niko nije postavio pitanje otkud 100 odsto prolaznost u toj školi.

„Prvo je to neprirodno stanje stvari i mi imamo inspekciju koja tamo već radi“, naglasio je Šarčević.

Kada je reč o nastavnicima koji su izgubili licencu Šarčević kaže da će nastavnici ubuduće gubiti licence tek po završetku sudskog spora.

„Mi i sada pomažemo tim ljudima jer su u pitanju sporovi koji traju i po osam, devet godina. Što se tiče vraćanja licenci sve će se do detalja proveravati i ono će biti krajnje transparentno i vidljivo“, rekao je.

Šarčević, koji je ponovo kritikovao odevanje učenica i profesora, naglasio je da će se sankcionisati „ono što treba“, da će škole biti ocenjivanje i po spoljašnjem izgledu, da li je uređena zgrada, da li su deca disciplinovana, čestito obučena.

„Ja sam bio direktor državnih škola, pa sam vraćao roditelje koji dođu nakaradno obučeni. Nemam nikakav problem ni sa profesorima- zamolim, odbijem mu dnevnicu, ‘izvoli idi kući obuci se, ne možeš tako da dođeš'“, kaže ministar.

Postoje kodeksi, pravilnici, naglašava, ali dodaje da je „najcrnje“ što nema ko da ih sprovede.

„Ja ne mogu da odem u 3.000 škola istovremeno, da preletim po Srbiji i to rešim. Morate imati direktora. Tu imamo sjajnih ljudi, ali imamo i onih koji muvaju. To mora da se dovede u istu ravan“, rekao je Šarčević.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari