Šarčević: Srbija uhvatila korak sa razvijenim svetom 1Foto: Fonet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar prosvte, nauke i tehnoškog razvoja Mladen Šarčević čestitao je danas
učenicima i prosvetnim radnicima školsku slavu Svetog Savu, saopštilo je ministarstvo.

Najvažnija poruka Svetosavlja je da budemo čestiti i dobri ljudi. Moja poruka svim, pre svega učenicima i studentima je da šire misiju Svetog Save, rekao je ministar Šarčević obraćajući se na svečanosti povodom školske slave u Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Ministar je istakao da je mnogo toga učinjeno na unapređenju obrazovanja, da sledi još promena, ali da veruje da je Srbija, kada je reč o obrazovanju, uhvatila korak sa razvijenim svetom.

Obeležavanju Savindana u Trećoj beogradskoj gimnaziji prisustvovali su i ministar zdravlja Zlatibor Lončar i Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Grada Beograda, dok je domaćin slave bio predsednik GO Vračar Milan Nedeljković.

Slava posle 72 godine

Na Fakultetu pedagoških nauka u Jagodini danas je prvi put obeležena slava Sveti Sava posle 72. godine, odnosno posle završetka drugog svetskog rata, a preteča fakulteta, koji je osnovan pre 25
godina, je Učiteljska škola.

Na inicijativu kolačara profesora Snežane Marković i Branka Ilića obnovljeno je obeležavanje Svetog Save.

Dekan Fakulteta Violeta Jovanović podsetila je da Dan svetog Save nije obeležavan pod krovom Učiteljske škole od Drugog svetskog rata.

Rakić: Obrazovanje stub opstanka                 

Obrazovanje je jedan od osnovnih stubova opstanka i ostanka Srba na Kosovu i Metohiji i zahvaljujem prosvetnim radnicima što svoj posao rade na najodgovorniji način, verno sledeći put prosvetitelja koga danas slavimo, poručio je predsednik Srpske liste Goran Rakić čestitajući školsku slavu Svetog Savu.

Čuvajući uspomenu na velikog prosvetitelja obeležavamo školsku slavu posvećenu Svetom Savi širom Kosova i Metohije, naveo je Rakić u saopštenju.

Na taj način, dodao je Rakić, čuvamo uspomenu na sva dela Svetog Save, kao duhovnika i poglavara Srpske pravoslavne crkve, zakonodavca, pisca, učitelja i prosvetitelja, zadužbinara i graditelja ali čuvamo i svoj identitet i sebe same.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari