Defileom ulicama grada, a potom i nastupima na Omladinskom stadionu pred velikim brojem gledalaca u Pirotu je preksinoć počeo Peti međunarodni festival folklora koji će trajati do 17. avgusta.

Pored pet domaćih, na Festivalu će nastupiti i šest inostranih folklornih ansambala iz Ukrajine, Turske, Litvanije, Španije, Grčke i Bugarske.

Festival je otvorio predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović rekavši da Piroćanci vole folklor i da opština podržava ovakve manifestacije.

– Iduće godine očekujemo još više učesnika – rekao je Popović.

Festival organizuje Dom kulture, pod pokroviteljstvom SO Pirot, a u okviru Pirotskog kulturnog leta. Umetnički rukovodilac folklornog ansambla Doma kulture Siniša Jovanović Baćan kaže da je ovo najveći kulturni događaj u Pirotu.

Pored folklornih ansambala „Vesjanka“ iz Kijeva, „Nilufer“ iz Burse u Turskoj, „Aurcaka“ iz grada Baski u Španiji, „Zile“ iz Rige u Litvaniji, „Politisis klub“ iz grada Nju Mihanjone u Grčkoj i „Dolina ruža“ iz Karlova u Bugarskoj, Piroćancima će se predstaviti i folklorni ansambli iz Smedereva, Aleksinca, Novog Pazara, Zrenjanina i grada domaćina.

Festival traje do 17. avgusta i svake večeri počinje defileom ansambala gradskim ulicama i mini-koncertom na Omladinskom stadionu.

– Potrudićemo se i ovoga puta da kao i ranije budemo dobri domaćini – kaže direktor Doma kulture Miško Ćirić, dodajući da Festival košta 1,2 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari