Osmi Internacionalni likovni susreti „Stari most“ završeni su prošle nedjelje u Loznoj Luci kod Bijelog Polja, a za 10 dana, koliko su trajali, nastalo je više od 100 djela 50 umjetnika iz raznih evropskih država.


Utemeljivač i organizator Susreta Abaz Dizdarević ističe da je ova manifestacija zavrijedila renome kroz prethodne sazive, jer učestvuju najveća imena iz likovnog svijeta. Učešće na Internacionalnim likovnim susretima „Stari most“ postalo je reper za kvalitet u crnogorskom slikarstvu.

– Pokazuje se iz godine u godinu da nije to samo ocjena laičke javnosti, već i stručnjaka i tu se može reći da ni istoričari umjetnosti, ni poznavaoci likovne kulture ne štede komplimente za ovu manifestaciju, pa stvaraoci sami žele biti dio ove priče, priča Dizdarević.

Abaz Dizdarević, i sam slikar, potpredsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, na uštrb svog stvaralaštva, veliku energiju usmjerava za organizovanje ovih Susreta. Jer, iako su ovogodišnji Susreti tek završeni, već počinju pripreme i organizovanje narednih.

– Nešto što je cilj osnivanja ovakvih manifestacija, jeste sami razvoj likovnosti i mislim da taj put koji sam izabrao jeste teži i zahtjevniji, ali njegov ukupan doprinos razvoju likovne umjetnosti možda se stavlja ispred ličnih interesa i na taj način omogućava i meni da budem dio nekog većeg umjetničkog svijeta. Na kraju, svi nosimo neku energiju, manje ili više, i trudimo se da radimo nešto i na ličnom i na planu koji je od opšte važnosti, kaže Dizdarević.

Ovi Susreti okupljaju slikare različitih senzibiliteta. Zbog te raznolikosti izraza i samo to šarenilo jeste novi kvalitet. To je, ustvari, bogatstvo ove manifestacije. Zoran Obrenović, vajar iz Kolašina, ovogodišnji dobitnik nagrade „Stijović, Milunović, Lubarda“, rado se odaziva pozivu za učešće na ovim Susretima. Pored rijeke Bistrice, gdje se održavaju Susreti, nastala su ponajbolja djela ovog umjetnika. U hladovini lipa bistričkih Zoranu bolje radi brusilica, testera mu je oštrija, pa i orlovska krila od šljivovog drveta koja je glačao, pored Bistrice se učine veća.

– Ovdje, u ovom ambijentu, naiđu čovjeku razne asocijacije. Javi se inspiracija. Pored ovoliko značajnih umjetnika, natjeraš samoga sebe da se posvetiš svakom detalju, svakoj nijansi, kaže Obrenović, a profesor slikarstva na Državnom Univerziteta u Novom Pazaru Aldemar Ibrahimović, iskoristio je ove Susrete da grupi studenata upriliči čas u prirodi. Da se na licu mjesta upoznaju sa raznim slikarskim tehnikama.

– Ovo je odlična prilika da studenti na licu mjesta vide iskusne umjetnike. Da vide kako oni rade, da ih pitaju šta god ih interesuje. I, mogu vam reći, studenti su bili zainteresovani, a umjetnici raspoloženi da odgovaraju na njihova pitanja. Osim toga, upoznali su slikare iz Francuske, Rusije, Turske… Mislim da će im ovo koristiti, kaže profesor Ibrahimović.

Dječja radionica

U okviru osmih Internacionalnih susreta Stari most, na gradskom trgu u Bijelom Polju je organizovana likovna radionica za djecu, koji su po principu mentorstva umjetnika koji učestvuju na Susretima radili na temu „Moj grad – Bijelo Polje“.

Tim povodom, na gradskom trgu se okupilo oko 50 mališana koji su uradili jednu veliku sliku sa raznim motivima inspirisanim Bijelim Poljem.

– Pokazalo se dobro što smo organizovali ovu radionicu, jer su djeca pokazala izuzetnu kreativnost, kazao je Abaz Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari