Šarenkapić: Bošnjaci bez koristi od dva ministarska mesta 1Zibija Dervišhalitović Šarenkapić Foto: KC Damad

Direktorka Kulturnog centra “DamaD” ocenila je da će od toga što su dva ministarska mesta u novoj vladi pripala Bošnjacima, koristi imati njihove partije, ali ne i manjinski narod iz kojeg potiču.

Ona je istakla da “ministri nikada ne sprovode manjinske politike, već politiku Vlade”, ocenivši da će Bošnjaci i sa dva ministra u vladi Srbije “ostati tu gde jesu”.

Članovi kabineta premijerke Ane Brnabić u sredu su postali potpredsednik Sandžačke demokratske partije Husein Memić, koji je zadužio resor turizma i omladine, kao i Edin Đerlek, potpredsednik Stranke pravde i pomirenja, čije ministarstvo je bez portfelja.

“Pripadnici manjinskih naroda uvek dobijaju ministarstva koja su manje bitna i suštinski ne mogu da utiču na krucijalne stavove vlade. U skladu sa tim, njihov kapacitet bude vrlo ograničen bez obzira što imaju zvanje ministra”, smatra Šarenkapić.

Ona je dodala da je Đerlekova uloga u vladi još uvek nejasna, jer se ne zna čime će se baviti, dok veruje da se u oblasti turizma i može nešto očekivati.

“Sandžak i Novi Pazar su turistički atraktivne sredine, ali ne treba očekivati ništa posebno. Čak i ako se nešto dogodi, to može biti spektakularno za nas, ali ništa bitno za zemlju”, poručila je Šarenkapić.

Bošnjaci su i ranije imali istovremeno dva ministra u vladi, kada su te funkcije vršili osnivač Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin, lider SDA Sandžaka.

“Oni su bili predsednici svojih stranaka, dok Memić i Đerlek to nisu, pa se ne može smatrati da njihovi stavovi u celini odražavaju i stavove političkih partija iz kojih dolaze”, rekla je Šarenkapić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari