Planovima agrarnog razvoja opštine Golubac i Srbije očekuje se da u narednih nekoliko godina državnom podrškom i povoljnim kreditima povrtarska proizvodnja bude veća od za 30 odsto, to jest da povrće bude zastupljeno na 2.200 hektara. Najveći deo, kao i do sada bio bi u privatnom posedu gde je lakše na malim površinama u neposrednoj blizini kuća podizati plastenike i staklenike. Pozitivan primer ovakve proizvodnje je u selima u dolini Peka gde meštani Braničeva, Šuvajića, Donje Kruševice i Vinaca povrće gaje na oko 1.000 hektara.

– Nije problem proizvesti robu, imamo znanje i volju, a država može da pomogne kada bi obezbedila povoljne kredite na duži vremenski period sa povoljnim kamatama, kao i plasman naših proizvoda, jer je sada situacija na tržištu takva da naše povrće nemamo kome da prodamo,kaže Radomir Životić povrtar iz Braničeva koji očekuje podršku države ali i lokalnih vlasti posebno kada je u pitanju ujednačavanje cena pijačarine i donošenje propisa o olakšicama za proizvođače.

– Povrtarstvo je tesno povezano i sa prerađivačkom industrijom,jer je kao i kompletna naša poljoprivreda može proizvoditi zdravu hranu, što je i jedan od osnovnih preduslova za izvoz koji je perspektiva i osnovno opredeljenje našeg agrara – istakao je Životić. Ovih dana polja u dolini Peka bele se od više stotina plastenika u kojima je rasad ranog povrća. Povrtare ove podunavske opštine ostvare i tri žetve godišnje gde posle prodaje ranog krompira, kupusa i paradjza,na istoj njivi sade šargarepu čije je ulaganje po jednom hektaru od 500 do 800 evra.

– Ove godine šargarepu ću sejati na jedan hektar. Očekujem proizvodnju od preko pet vagona kvalitetne šargarepe holandske sorte ,,merida’’ i ,,bolero’’. Povrtarstvo je rentabilnije od ratarskih kultura, posebno od pšenice. Samo da ima i sigurno tržište, pa se nadam i dobroj zaradi, rekao je Ratko Mitrović, jedan od rekordera u proizvodnji šargarepe i ranog povrća.

Oko 80 odsto meštana Braničeva bavi se proizvodnjom povrća. Sa 300 hektara pod povrćem godišnje iz ovog pečkog sela na tržište se isporuči oko 150 vagona raznog povrća, od čega najviše kupusa, krompira i šargarepe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari