Darko Šarić će provesti dvadeset godina u zatvoru zbog toga što je bio na čelu kriminalne grupe koja je između 2006. i 2009. godine organizovala transport i pustila u promet 5,7 tona kokaina, saopštio je juče sudija Siniša Petrović, predsednik sudskog veća Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu. Pored Šarića, sud je osudio još osamnaest lica koji su dobili zatvorske kazne u rasponu od 11 do 20 godina.

– Sudsko veće je uz Šarića kao organizatore kriminalne grupe navelo Gorana Sokovića i Željka Vujanovića, koji su osuđeni na 20, odnosno 18 godina zatvora. Rodoljub Radulović, poznatiji kao Miša Banana, je u odsustvu osuđen na 11 godina i šest meseci zatvora.

U bekstvu su presude dočekali i Marko Pandrc, koji je dobio 13 godina i šest meseci zatvora, kao i Nenad Novaković i Boško Nedić, koji su osuđeni na 15 godina zatvora. Darko Tošić, čije se izručenje iz Holandije očekuje, odlukom suda je osuđen na 13 godina i šest meseci. U odsustvu su osuđeni i Nebojša Sretenović, Marko Račić i Vladimir Račić, koji su dobili po 11 godina zatvora. Petar Obradović, koji je takođe u bekstvu, je osuđen na 12 godina i šest meseci, dok će Milovan Milovac, ukoliko bude priveden, morati da provede u zatvoru šest meseci manje.

Odlukom sudskog veća, Nikola Dimitrijević, koji se nalazi u pritvoru, dobio je kaznu od 13 godina zatvora. Živko Sidinski, Boban Stojilković, Marko Dabović i Borislav Tunjić, koji su takođe u pritvoru, dobili su po 11 godina.

Za razliku od njih, lica koja su u toku postupka postala svedoci saradnici su dobili znatno blaže kazne. Nebojša Joksović je osuđen na pet meseci, Radan Adamović na 10 meseci, a Draško Vuković na osam meseci zatvora.

Za Bojana Stanojkovića, Darka Gazdića i Aleksandru Mišić sud je utvrdio da nisu krivi. Tokom suđenja devetoro optuženih je sa tužilaštvom zaključilo sporazum o priznanju krivice, tako da je njima kazna bila ranije izrečena.

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća sudija Siniša Petrović je rekao da su okrivljeni bili uračunljivi i svesni posledica kada su nabavljali i preprodavali drogu radi sticanja finansijske koristi, koju su kasnije ulagali u legalne poslove. On je rekao da izrečene kazne u potpunosti odgovaraju posledicama počinjenog krivičnog dela i stepenu utvrđene krivice.

Prema njegovim rečima, droga je nabavljana u Argentini i Brazilu i prekookeanskim brodovima iz Južne Amerike prebacivana u Zapadnu Evropu, gde je preko mreže preprodavaca rasturana.

Advokat Radoslav Baćović, branilac Darka Šarića, najavio je da će u zakonskom roku od 30 dana uložiti žalbu na presudu kojom je njegov klijent osuđen na 20 godina zatvora i rekao da je presuda prepisana optužnica.

Žalbu je najavio i advokat Marko Kljajević, branilac Gorana Sokovića osuđenog na 20 godina zatvora. Prema njegovim rečima, presuda je doneta „uz vrlo sumnjivo obrazloženje i brojne protivrečnosti“.

S druge strane, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je izrazio zadovoljstvo presudom, navodeći da je sud uvažio argumente, stavove i dokaze tužilaštva.

– Srbija je pokazala da njene institucije mogu vrlo uspešno da procesuiraju ozbiljne međunarodno organizovane kriminalne grupe. Ovo se može nazvati master radom srpskog pravosuđa, kada je reč o procesuiranju organizovanog kriminala, rekao je Radisavljević, ne želeći da precizira da li će tužilaštvo uložiti žalbu na oslobađajući deo presude i visinu kazne koja je izrečena Darku Šariću.

 

Šarić nije bio u sudnici

Darko Šarić je odlučio da ne bude u sudnici prilikom čitanja presude. Njegov advokat Radoslav Baćović je istakao da je razlog za njegovo odsustvo lične prirode. On je dodao da je bilo jasno kakvu će presudu sud izreći kada je odbio predloge odbrane za izvođenje dokaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari