Vodeći kandidati za predsednika Francuske okoristili su se u sredu od nove teme predizborne kampanje, pošto se policija sedam sati borila s bandama mladih na stanici pariskog metroa. Prodavnice su uništene, a oblak suzavca ispunio je stanicu Gar di Nord, posle čega je 13 osoba uhapšeno.

Vodeći kandidati za predsednika Francuske okoristili su se u sredu od nove teme predizborne kampanje, pošto se policija sedam sati borila s bandama mladih na stanici pariskog metroa. Prodavnice su uništene, a oblak suzavca ispunio je stanicu Gar di Nord, posle čega je 13 osoba uhapšeno.
Slučaj koji je novi ministar unutrašnjih poslova Fransoa Baren nazvao ratom urbane gerile podsetio je na napetosti koje još uvek ključaju, 18 meseci posle nereda koji su zahvatili imigrantska predgrađa širom Francuske. Poslednje nasilje takođe je nagovestilo zadatak novog predsednika koji će biti izabran u maju. Problem je počeo, kako je saopštila policija, kada je ilegalni imigrant iz Konga preskočio prolaz i pokušao da udari službenika koji mu je tražio kartu.

Direktor škole pritvoren jer je štitio imigranta

Izgredi od utorka dospeli su u sam vrh brzopotezne predsedničke kampanje u kojoj su kolebanja javnog mnjenja i veliki broj neodlučnih birača uzrokovali visok nivo neizvesnosti. Kandidati su se najpre usredsredili na ekonomiju, pa na „nacionalni identitet“ kao ključno pitanje, kada su sve partije isticale svoje verzije patriotizma. Imigracija se vratila u centar pažnje prošle nedelje, kada je direktor osnovne škole pritvoren pošto je pokušao da zaštiti ilegalnog imigranta čijem je unučetu pretilo proterivanje iz Francuske.

Gar di Nord je polazište vozova Eurostar za London i Pariz, ali i glavna stanica vozova za problematična severoistočna predgrađa. Pošto su policajci uhapsili Kongoanca, saopštila je policija, oko 200-300 mladih ljudi započelo je divljanje koje je potrajalo skoro do ponoći. Izgrednici su napadali policajce metalnim šipkama, razbijali izloge prodavnica u podzemnom tržnom centru. Povređeno je osam prodavaca karata i policijski oficir, a mladi su uzvikivali slogane protiv Nikole Sarkozija, vodećeg kandidata za šefa države.
Pritvoreno je 13 osoba, među njima pet maloletnih i Kongoanac (32) za koga je policija navela da ima dugu istoriju protivzakonitih aktivnosti. U hostelima u nekim predgrađima bilo je sporadičnog nasilja posle nereda iz 2005, ali izgred koji se dogodio u utorak najgori je od prošlog proleća, kada su se protesti povodom predloženog zakona o radu pretvorili u ulične borbe.
Sarkozi, kandidat desnog centra koji je u ponedeljak podneo ostavku na funkciju ministra unutrašnjih poslova, nasilje je nazvao neprihvatljivim i čestitao policiji na dobro obavljenom poslu. „Želim da kažem francuskom narodu da neću biti na strani prevaranata i nečasnih ljudi. Posebno je neprihvatljivo kada pojedinci pokušavaju da štite nekoga ko čini prevaru i nadam se da će pravosudni sistem čvrsto kazniti one koji se tako ponašaju“, rekao je Sarkozi.
Kandidat socijalista Segolen Roajal, drugoplasirana u istraživanjima javnog mnjenja, rekla je da je incident pokazao da Sarkozi kao ministar policije nije dobro radio. „Desničarska vlada koja je kriminal učinila glavnom temom svoje kampanje već pet godina neprestano broji neuspehe upravo u oblasti unutrašnjih poslova“, rekla je Roajalova za televiziju Kanal plus.
Fransoa Bajru, kandidat centra, takođe je ciljao na Sarkozija poručivši da je „veoma važno okončati klimu stalnih sukoba policije i nekih građana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari