Akcije na azijskim berzama juče su prošle kroz uspone i padove, dok ulagači porede učinak manjeg od očekivanog privrednog rasta u 17 država koje za zajednički novac imaju evro sa vestima koje kažu da je američka industrijska proozvodnja ponovo u uzletu.


Cene nafte drže se na iznad 87 dolara za barel. Dolar je pao prema evru i jenu. Njujorški Dau Džons izgubio je 0,7 odsto – prvi put posle sedam dana trgovanja u kojima se peo i padao za manje od 100 poena. Tržište nekretnina u Sjedinjenim Državama je i dalje slabo, ali je američka fabrička prozivodnja porasla prošlog meseca, najbrže posle martovskog zemljotresa u Japanu koji je poremetio svetsku industrijsku produkciju. Ovi pokazatelji govore da je privreda SAD rovita, ali da nije pred padom u još jednu recesiju.

Ključne evropske berze zabeležile su minuse pošto su nemačka kancelarka Angela Markel i francuski predsednik Nikola Sarkozi saopštili rezulat svog prekjučerašnjeg vanrednog sastanka u Parizu. Evropske ekonomske i dužničke nevolje su među najvećim glavoboljama tržišta u poslednjih godinu i po dana tokom kojih su neke evropske vlade pozajmile toliko mnogo da će im možda biti potrebna pomoć da dug vrate. Vođi Francuske i Nemačke pozvali su u utorak države EU na veću disciplinu i jedinstvo, ali nisu posegli za hitnim merama koje tržišta vide kao jedini način da se zaustavi evropska dužnička kriza.

Sarkozi je pozvao na stvaranje „nove ekonomske vlade“ za Evropu koja će zasedati bar dva puta godišnje, ali nije dao nikakve naznake da će to telo imati stvarnu moć. Merkelova i Sarkozi su takođe pozvali sve države evrozone da pokrenu ustavne amandmane koji nalažu uravnotežen budžet. Rekli su da hoće da se taj proces sprovede do leta 2012. godine, ali je gotovo sigurno da će sprovođenje naići na političke prepreke u mnogim zemljama.

Što se zaduživanja vlada tiče, nije trenutak, rekli su, da se 17 državnih obveznica zamene jedinstvenom koja bi omogućila slabijim privredama da pozajmljuju u saradnji sa moćim ekonomijama Francuske i Nemačke. Sve veći broj stručnjaka traži uvođenje jedinstvene obveznice evrozone – evrobonda – kao način da se spreče nepovoljne kamatne stope koje su naterale Grčku, Irsku i Portugal da traže spas od EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Smanjen kreditni rejting Gugla

Njujork – Američka kreditna agencija Standard i Purs ocenila je da bi ulagači trebalo da prodaju akcije korporacije Gugl zato što veruje da odluka vodećeg pretraživaca interneta da kupi kompaniju Motorola Mobiliti povećava rizik. Gugl je u ponedeljak saopštio da će platiti 12,5 milijardi dolara za Motorolu Mobilti, vodećeg proizvođača telefona koji koriste guglov mobilni softver Android. S&P kaže da kupovina, koja uključuje hiljade patenata što bi pomoglo Guglu u odbrani od rivala, možda neće u potpunosti zašititi Gugl od tužbi za zaštitu intelektualne svojine. Agencija je spustila svoju ocenu akcija Gugla sa „kupuj“ na „prodaj“. Akcije Gugla pale su za 18,23 dolara, ili 3,3 odsto, i završile prekjučerašnje trgovanje cenom od 539 dolara komad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari