Američki predsednik i evropski lideri podržali su juče u Kemp Dejvidu ideju o održavanju serije samita posvećenih finansijskoj krizi u svetu, a prvi takav sastanak na vrhu bio bi održan posle predsedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama zakazanih za 4. novembar.

Predsednik SAD Džordž Buš, njegov francuski kolega Nikola Sarkozi, kao i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Baroso dogovorili su se da će o tome naredne nedelje razgovarati i sa ostalim svetskim liderima „sa ciljem da započne serija samita posvećenih problemima sa kojima je suočena svetska privreda“. Buš je ponudio da bude prvi domaćin takvog samita.

Kako se navodi u saopštenju iz Bele kuće, prvi takav samit na nivou šefova vlada biće održan u SAD „ubrzo nakon američkih izbora“. Portparol Bele kuće Toni Frato izneo je mogućnost da se prvi sastanak održi u novembru, na čemu insistira francuski predsednik čija zemlja do 1. januara predsedava EU.

– Mislim da je razumno da očekujemo da se takav sastanak održi u novembru – rekao je Frato dodajući da je Sarkozi izneo ideju da se prvi samit održi u Njujorku, gde je, kako je rekao, kriza i počela.

Portparol Bele kuće je objasnio da su trojica lidera predložila održavanje „serije samita“, jer bi bilo „suviše ambiciozno“ očekivati da se nagomilani finansijski problemi reše tokom jednog sastanka na vrhu. U ranijim izjavama Sarkozi je tražio reformu sadašnje međunarodne finansijske arhitekture koja je uspostavljena posle Drugog svetskog rata na konferenciji u Breton Vudsu.

– Sastanak u Breton Vudsu je trajao tri sedmice uz učešće 44 zemlje, u vreme kada je broj država u svetu bio manji – kratko je prokomentarisao portparol Bele kuće. Frato, međutim, nije želeo da navede koliko će država učestvovati na prvom samitu, dodajući samo da na sastanku neće učestvovati samo države članice Grupe 8 najrazvijenijih zemalja sveta.

Japanski ministar finansija izjavio je juče da je njegova zemlja spremna da učestvuje u pripremama samita, pod uslovom da se na tim sastancima usvoji snažan akcioni plan za rešavanje krize koja je pogodila finansijska tržišta u svetu.

Ban pozvao na razgovore u Ujedinjenim nacijama

Kvebek siti – Generalni sekretar UN Ban Ki Mun ponudio je francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju da se međunarodni samit o finansijskoj krizi održi u sedištu u UN u Njujorku. „Mi se obojica slažemo da nema vremena za gubljenje i prema tome ja potpuno podržavam vašu ideju da se takav skup održi najkasnije početkom decembra“, rekao je šef UN u pismu upućenom Sarkoziju posle sastanka sa njim na samitu frankofonih zemalja u Kvebek Sitiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari