Košarkaši Šarlot Bobketsa nalaze se nadomak plasmana u plej-of NBA lige, što bi bilo prvi put da ovaj klub osnovan 2004. godine zaigra u doigravanju. Najveće zasluge za takav eventualni rasplet mogu se pripisati Majklu Džordanu, koji je odnedavno većinski vlasnik kluba, a i učestvovao je u selektiranju tima.


Džordan je prvi put pažnju na sebe skrenuo 1982. godine kada je, kao član Univerziteta Severna Karolina, postigao koš u poslednjoj sekundi finalne utakmice NCAA lige i doneo titulu svom timu. Interesantno je da je na zidu svoje sobe na koledžu držao okačen grb Crvene zvezde koji je dobio na poklon. Godine 1984. izabran je kao treći pik na draftu od Čikago Bulsa, koji su kasnije sa njim u timu dostigli najveće visine. Posle brojnih priznanja i tri šampionska prstena, na kraju sezone 1993/94 Majkl je šokirao javnost izjavom da se penzioniše jer nema više ambicija da igra košarku. Međutim, tada se spekulisalo da se na ovaj potez odlučio zbog ubistva njegovog oca, koji je usmrćen u kolima, navodno zbog kockarskih dugova. Pošto je okačio patike o klin, odlučio je da ispuni svoj životni san. Postao je član bejzbol kluba Vajt Soks iz Čikaga, ali je profesionalnu karijeru morao da prekine već sledeće godine jer su svi bejzbol igrači stupili u štrajk.

Džordan je smatrao da je to pravo vreme da se vrati pod obruče, što je i dokazao sa tri nova prstena i isto toliko titula MVP igrača plej-ofa. Nekoliko godina posle drugog penzionisanja, vratio se na teren u dresu Vašington Vizardsa, ali je tada bio samo senka nekadašnje superzvezde.

„Leteći Majkl“ (nadimak dobio po izuzetnim skokovima i atraktivnim zakucavanjima) povećao je popularnost NBA lige i van okvira SAD, a takođe je i svoje sponzore „uzdigao“ u nebesa. Kompanija Najk je čak osnovala i poseban brend pod imenom „Džordan“, koji i danas uspešno posluje, a tinejdžeri nisu izlazili iz njegovih patika i majica sa brojem 23.

Iako je uspevao da sakrije detalje iz privatnog života, 2005. godine procurila je informacija da je njegova sada već bivša žena Huanita unajmila privatnog detektiva jer je sumnjala u njegovu vernost. Detektiv je izneo dokaze po kojima je Majkl uhvaćen u preljubama sa 36 različitih žena.

Glumio je u animiranom filmu „Svemirski basket“, uz najpoznatije crtane likove Patka Daču, Duška Dugouška, Tasmanijskog đavola i ostale.

Majkl Džefri Džordan rođen je 17. februara 1963. godine u Bruklinu, u državi Njujork, kao četvrto od petoro dece Džejmsa i Deloris Džekson. Iz braka sa Huanitom ima troje dece. 

Pipen i Maloun u „Kući slavnih“

Bivši NBA košarkaši Skoti Pipen i Karl Maloun, koji su bili deo „Drim tima“ sa Olimpijskih igara 1992. godine u Barseloni, postaće 13. avgusta članovi „Kuće slavnih“ u Springfildu. Tom prilikom u „Kuću slavnih“ će ući i vlasnik Los Anđeles Lejkersa Džeri Bas, košarkašica Sintija Kuper i trener srednjoškolskog tima Nju Džersija Bibi Harli senior, a posthumno i Denis Džonson, Gas Džonson i Masijelo Ubiratan Pereira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari