Saša Janković: Utisak namerne greške gradskih vlasti u Savamali 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Organi i službe Gradske uprave grada Beograda grubo su povredili Ustavom i zakonom zagarantovana prava građana i principe dobre uprave u slučaju rušenja objekata u Savamali, zaključak je Zaštitnika građana u izveštaju koji je sačinjen po obavljenoj kontroli zakonitosti i pravilnosti rada Gradske uprave grada Beograda. Pritom, kako je navedeno, građanima se nije omogućilo da iskoriste redovna pravna sredstva kako bi zaštitili svoja prava.

                       

Zaštitnik građana je utvrdio da su propusti u radu organa i službi gradskih vlasti „toliko teški i očigledni da odaju utisak namerne greške, a ne slučajnog propusta“. Na osnovu zapisnika i službenih beležaka gradskih službi i organa, stiče se utisak, kako se u izveštaju i eksplicira, da je postupanje organa i službi bilo i više nego organizovano kako bi što pre otpočeli radovi na toj lokaciji.

Zaštitnik građana, između ostalog, navodi da se u postupku inspekcijskog nadzora nije utvrđivalo „čiji je nered odnosno šut, ko je komunalni nered napravio, niti ko je vlasnik srušenih objekata“, već samo ko je vlasnik, odnosno korisnik parcele na kojoj se nered nalazi.

U izveštaju se podseća da načela dobre uprave zahtevaju od organa sa javnim ovlašćenjima da proaktivno postupaju po podnetim zahtevima građana, a da se ne dozvoljava „nečinjenje i pasivnost“. „Propuštanje organa i službenih lica da se bave suštinom stvari, već umesto toga, iscrpljivanje u opravdanjima, unutrašnjim procedurama, i formom, karakteristično je obeležje loše uprave“, kaže se u izveštaju.

Zaštitnik građana stoga upućuje preporuke rukovodiocima organa i službi grada Beograda da sprovedu odgovarajuće postupke i utvrde ko su službena lica odgovorna za propuste i sprovedu odgovarajuće zakonske mere.

„Takođe, organi i službe grada Beograda treba da na potpuniji i detaljniji način urede procedure za postupanje i usklađivanje rada organa, službi i javnih preduzeća grada Beograda, kako bi se, na jasan i precizan način, utvrdile nadležnosti, ovlašćenja i odgovornosti svakog subjekta i lica u navedenim organima i službama i, kako u budućnosti ne bi dolazili u situaciju da budu kolektivni nosioci krivice zbog propusta ili namere pojedinca“, ističe se na kraju izveštaja Zaštitnika građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari