"Zbog političkog šikaniranja mi nisu produžili ugovor": Saša Živković već tri dana protestuje ispred pošte u Jagodini 1Foto: Privatna arhiva

Ne pomeram se odavde dok se Zoran Anđelković, direktor Pošte Srbije ne pojalvi lično ili me vrate na posao, kaže Saša Živković koji već treći dan štrajkuje ispred Glavne pošte u Jagodini, zbog toga što mu posle dve i po godine rada nije produžen ugovor za radno mesto poštara.

Ispred jagodinske Glavne pošte Saša Živković (46) je, pored svog poštarskog bicikla, razastro vreću za spavanje. Tu su jastuk i kišobran, šlem koji je nosio kao vojnik u ratu 1999. godine…

Živković je prethodne dve i po godine radio kao poštar u jagodinskom selu Ribare u kome i on živi sa porodicom.

On tvrdi da je izgubio posao, odnosno da mu ugovor nije produžen zbog toga što je na njegovo mesto primljen čovek blizak Srpskoj naprednoj stranci i krugovima oko Nikole Radosavljevića, predsednika Gradskog odbora SNS i narodnog poslanika iz Jagodine.

– Njemu su čak i suprugu zaposlili, navodi on, doduše, kako kaže, ne u pošti već u zdravstvu. „Uglavili su je”, prostonarodno pojašnjava naš sagovornik.

On svakoga dana od 7 sati i 30 minuta do 15 sati i 30 minuta protestuje ispred svoje bivše firme, kako kaže „dočekuje i ispraća, na posao i sa njega svoje kolege”. U međuvremenu, tvrdi on, ima posla i na imanju u obližnjim Ribarima i tešku situaciju u porodici: suprugu koja ide na operaciju, otac mu je upravo operisan a majka bolesna.

– Cela kuća je na mojim leđima, kaže Živković.

Pre nego što se zaposlio kao poštar Živković je takođe radio u pošti, sedam godina kao obezeđenje preko privatne agencije „Protekta”. Potom je dve i po godine radio „na ugovor” kao poštar.

– Nisu me nikada zaposlili za stalno, mada su obećavali… Produžavali su mi ugovor na mesec dana, tri meseca…, navodi on.

To što mu ugovor posle ove dve i po godine nije produžen on ocenjuje kao „političko šikaniranje”. Ističe da ga je zbog njegovog angažmana i „predsednik Vučić pominjao na televiziji”, borbi protiv svega lošeg, ne samo u Jagodini već u Srbiji, litijuma, partijskog zapošljavanja…

Pred kraj angažmana prebacili su ga iz Jagodine u Ćupriju. Tu je imao peh, povredu na radu, pao je u zgradi ćuprijske pošte (povredio nogu i kuk) i dok je bio na bolovanju dobio je otkaz, odnosno, nije mu produžen ugovor o radu.

Živković ističe i da je ratni veteran (odatle i šlem na protestu), učesnik rata 1999. godine („izašao” u dokumentarnom filmu „Voz” RTS-a), od početka do kraja NATO bombardovanja kao vojnik na redovnom služenju vojnog roka pripadnik čuvene 243. mehanizovane brigade.

– Ugovor mi jednostavno nisu produžili i to bi bilo to, kako on kaže, bez ikakvog obrazloženja.

Naš sagovornik ne krije (baš naprotiv) da je do posla i došao „preko šatora” tada ispred Vlade Republike Srbije, gde je štrajkovao sa kolegama ratnim veteranima iz „Gvozdenog puka”.

– Veterani su protestovali iz različitih razloga, teške materijalne situacije, nemogućnosti da se operišu ili dođu do lekova, a ja zbog posla zato što sam i tada bio šikaniran. Tada mi je pomogao godpodin Ivica Kojić, iz predsednikovog kabineta a kod njega u moje ime je govorio Dejan Marković iz Kuršumlije, navodi Živković kako je tada primljen na radno mesto poštara ali pod ugovorom.

Tvrdi i da mu je Milan Popović, direktor Radne jedinice pošta Jagodina rekao da je generalni direktor Pošte Srbije Zoran Anđelković poručio da može da bude poštar, ali u Beogradu.

– Što u Beogradu? Ništa mi nije jasno. Ja nisam stanovnik Beograda. Koliko bi mi trebalo da naučim ulice tamo u reonu na kome bi bio raspoređen? To je nebuloza, iskren je on.

Ne posustaje i odustaje dok ne dođe lično Zoran Anđelković u Jagodinu ili ga vrate na posao.

"Zbog političkog šikaniranja mi nisu produžili ugovor": Saša Živković već tri dana protestuje ispred pošte u Jagodini 4
Protest ispred jagodinske Glavne pošte Saša Živković je uredno prijavio Foto: Privatna arhiva

Svoj protest je kako ističe uredno prijavio. Dok završavamo razgovor kaže da mu prilazi policija…

– Sve je uredno prijavljeno, ne ugrožavam nikome bezbednost, kao ni javni red i mir, zaključuje Saša Živković, koji svoj protest svakodnevno uredno snima i objavljuje video zapise na svom FB profilu.

Danas je u toku dana više puta pokušao da stupi u kontakt sa direktorom jagodinske pošte Milanom Popadićem, ali nam je iz ove radne jedinice rečeno da niko od njihovih zaposlenih pa ni direktor nema ovlašćenje da daje izjave za medije i uputili nas na Kabinet generalnog direktora u Beogradu i tamošnju Službu za marketing koja je nadležna za odnose sa javnošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari